VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

10 07. Latvijos parlamento rinkimus laimėjo centro dešinioji koalicija

Latvijos parlamento rinkimus laimėjo premjerės Laimodotos Straujumos vadovaujama centro dešinioji koalicija.
Rinkimų komisijos duomenimis, L. Straujumos Vienybės blokas, Žaliųjų ir valstiečių sąjunga bei Nacionalinis aljansas surinko beveik 58 proc. balsų. Daugiausiai balsų kaip atskira partija - 23 proc. - iškovojo prorusiška opozicinė Santarvės partija, sekmadienio rytą pranešė Rinkimų komisija, suskaičiavusi 95 proc. balsavimo biuletenių.
Be to, į parlamentą pateko dvi naujai įkurtos partijos - Regionų aljansas (6,5 proc.) bei "Iš širdies Latvijai" (6,9 proc.). Rinkimuose dalyvavo 13 partijų ir aljansų. Rinkėjų akyvumas siekė 59 proc. Tai yra mažiau nei 2011-aisiais.
Kol kas neaišku, ar prezidentas Andris Berzinis formuoti naują vyriausybę paves L. Straujumai, ar galbūt jos partiečiui, kadenciją baigiančiam eurokomisarui Andriui Piebalgui.
Latvija sausį šešiems mėnesiams perims vadovavimą Europos Sąjungai (ES).
Rinkimų kovą Latvijoje ženklino ir Ukrainos krizė. Daugelis latvių buvusioje sovietinėje respublikoje nerimauja dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putini ekspansinės politikos. Baiminamasi, kad čia, Krymo pavyzdžiu, stipri rusų mažuma gali pasiprašyti Maskvos "apsaugos". Beveik ketvirtadalis iš dviejų milijonų Latvijos gyventojų yra rusų kilmės. Jie reikalauja rusų kalbą paskelbti antrąja valstybine kalba.
Latvija yra euro zonos, Europos Sąjungos ir NATO narė. Nuo sausio vyriausybei vadovaujanti L. Straujuma rinkimų kovoje atstovavo aiškiai vakarietiškai politikai.
Latvija po tarptautinės finansų krizės vykdė griežtą taupymo politiką, ir tai L. Straujumos pirmtakui Valdžiui Dombrovskiui leido atvesti šalį į euro zoną. V. Dombrovskis atsistatydino sausį, kai Rygoje sugriuvo prekybos centras "Maxima" ir žuvo daug žmonių.
Šiais metais Latvija yra viena iš labiausiai augančių ES ekonomikų.

Atgal