VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

05 25. Lietuva baigė balsuoti, pradedami skaičiuoti balsai

Sekmadienio vakarą, 20 val., užsidarė visos 2004 Lietuvoje veikusios rinkimų apylinkės. Lietuvos piliečiai baigė balsavimą Respublikos Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose.
Kadangi gegužės 11-ąją vykusiame pirmajame Prezidento rinkimų ture šalies vadovas nebuvo išrinktas, kartu su Europos Parlamento rinkimais sekmadienį vyko ir antrasis Prezidento rinkimų turas.
Jame dalyvavo antrosios kadencijos siekianti Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Socialdemokratų partijos iškeltas europarlamentaras Zigmantas Balčytis, pirmajame balsavime surinkę atitinkamai 45,92 proc. ir 13,62 proc. rinkėjų balsų. Per pakartotinį balsavimą išrinktas bus kandidatas, pelnęs daugiau rinkėjų balsų.
Tuo metu Europos Parlamento rinkimuose šiemet renkama ne 12, o 11 Lietuvai atstovausiančių europarlamentarų. Šių metų rinkimuose sumažėjo ir kandidatų sąrašų - praėjusiuose rinkimuose jų buvo 15, o šiuose liko 10.
Dėl vietos Europos Parlamente šiuose rinkimuose varžėsi 9 partijos - Liberalų sąjūdis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Darbo partija, partija Tvarka ir teisingumas, Lietuvos žaliųjų partija, Tautininkų sąjunga, Liberalų ir centro sąjunga, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų partija - bei viena rinkimų koalicija, pasivadinusi Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija "Valdemaro Tomaševskio blokas".
Iš viso patekti į Europos Parlamentą siekė 216 kandidatų.
Pagal rinkimų į Europos Parlamentą įstatymą, partijos kandidatų sąrašas ar jungtinis kandidatų sąrašas Europos Parlamento narių mandatų gali gauti tik tuo atveju, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 5 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.
Galutinė kandidatų eilė kiekviename sąraše nustatoma pagal kiekvieno kandidato reitingą.
Pirmųjų preliminarių Prezidento rinkimų rezultatų tikimasi dar iki vidurnakčio. Europos Parlamento - po vidurnakčio.
Galutinius Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų rezultatus Vyriausioji rinkimų komisija turi paskelbti per savaitę.

Atgal