VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

08 06. Čenstakavos Dievo Motinos ikona pradėjo kelionę po Lietuvą

Po pasaulį keliaujanti stebuklingoji Čenstakavos Dievo Motinos ikona pradeda kelionę po Lietuvos vyskupijas.

Latvijos Skaiskalnės miestelyje sekmadienį ikona buvo iškilmingai perduota Panevėžio vyskupijos atstovams ir iki rugpjūčio 12 d. aplankys visas Lietuvos vyskupijas. Tai pasaulinės Dievo Motinos ikonos piligrimystės "Nuo vandenyno iki vandenyno" dalis, skirta apginti gyvybės ir meilės civilizacijai.

Iš Panevėžio vyskupijos ikona keliaus į Šiaulių, Telšių, Kauno, Kaišiadorių, Vilniaus, Vilkaviškio vyskupijas, o rugpjūčio 10-11 dienomis aplankys ir Stačiatikių Bažnyčią Lietuvoje.

Lenkijoje labiausiai garbinama Čenstakavos Dievo Motinos, dar vadinamos Juodąja Madona, ikona saugoma keturioliktojo amžiaus pabaigoje pastatytame Pauliečių vienuolyne ant Jasna Gura vadinamos kalvos. Per didžiausią švedų kariuomenės antpuolį 1655 m. vienuolynas išsilaikė keliolika savaičių. Prie barokinio interjero vienuolyno bažnyčios glaudžiasi koplyčia su garsiuoju Juodosios Madonos paveikslu, prie kurio meldžiasi šimtai tūkstančių piligrimų iš viso pasaulio.

Pasiruošimas piligrimystei prasidėjo šių metų pradžioje Jasna Guros vienuolyne Lenkijos Čenstakavos mieste, kuriame susirinko 16 Europos ir Azijos šalių bei JAV gyvybę ir šeimą ginančių organizacijų atstovai. Tokios apimties akcija gyvybei, meilei ir šeimai apginti yra rengiama pirmą kartą pasaulyje. Pirmą kartą į gyvybės ir meilės gynimo akciją vieningai įsijungė abi didžiosios Krikščionių Bažnyčios - Katalikų ir Stačiatikių.

Kiekvienoje šalyje ir kiekvienoje šventovėje, kurioje piligriminės kelionės metu apsilanko Dievo Motinos paveikslas, į Dievo Motiną kreipiamasi meldžiantis už gyvybės išsaugojimą, prašant globoti šeimas.

Istorinė Dievo Motinos ikonos piligriminė kelionė prasidėjo šių metų birželio 15 d. prie Ramiojo vandenyno, Vladivostoke, ir turėtų baigtis prie Atlanto vandenyno, aplankiusi 23 šalis bei įveikusi 18 tūkstančių kilometrų.

Atgal