VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

09 27 Šv. Bazilijaus Didžiojo vienuoliai Lucke: mgsr. t. Atanazijus OSBM

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2011 m. spalio 6–8 d. Voluinės nacionaliniame Lesės Ukrainkos universitete Lucke organizuojama X konferencija iš ciklo „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“ (penkios šio ciklo konferencijos jau vyko Lietuvoje, keturios – Ukrainoje). Be minėto Lesės Ukrainkos universiteto ir vienuolių bazilijonų, konferenciją taip pat organizuoja Šiaulių universitetas bei Lietuvių, ukrainiečių istorikų asociacija.

Kadangi konferencija vyks Lucke, tad dera plačiau sužinoti ir apie Šv. Bazilijaus Didžiojo vienuolyno Lucke vienuolius. Kaip kūrėsi šis vienuolynas jau buvo rašyta „Lietuvos aide“ (2011. Balandžio 16. Nr. 85, 86, 87. P. 7). Priminsime, kad 1995 m. pradėta Šv. Bazilijaus Didžiojo šventovės bei vienuolyno statyba. Šios didingos šventovės autorius – iš Užkarpatės kilęs architektas Androšas Jonaševičius Bidzilia (Androš Jonaševič Bidzilia). Baigus statybą šventovės aukštis (iki kupolo kryžiaus viršūnės) sieks 50 metrų.

Šiuo metu Lucke statomame bazilijonų vienuolyne darbuojasi 6 vienuoliai: igumenas t. Terentijus (Vasilij Capčiuk) OSBM (tai jau penktasis igumenas Lucke, Graikų apeigų katalikams išėjus iš pogrindžio); t. Atanazijus (Andrij Kulynyč) OSBM, t. Ivanas (Sergij Rodymiuk) OSBM, t. Pavlo (Oleg Fedusiv) OSBM, t. Augustinas (Andrij Zapotočnyj) OSBM ir brolis Samuilas (Ivan Borys) OSBM.

Mgsr. t. Atanazijaus kelias į vienuoliją, mokslas seminarijoje

Andrijus Kulynyčius (Andrij Kulynyč) gimęs 1965 m. gruodžio 7 d. Lvove. Baigęs 8 klases, mokėsi buitinių paslaugų mokykloje. Kartu lankė ir vakarinę vidurinę mokyklą, gaudamas brandos atestatą.

Prieš armiją susitikęs ir susipažinęs su pogrindžio kunigais, panoro tapti vienuoliu. Tačiau t. Vasilijus Mendrunis (Vasylij Mendrun) OSBM jam patarė pirmiau atitarnauti sovietinėje armijoje. Andrijus du metus tarnavo Murmansko srityje, Kolos pusiasalyje. Ir jam pasisekė – dirbo virtuvėje. Tad būdamas švelnaus prigimimo, išvengė paryčių ir žiauraus vyresniųjų elgesio su naujokais. 1986 m. grįžo iš armijos ir jau vasario 1 d. buvo priimtas kandidatu į pogrindyje veikusį  bazilijonų ordiną. Gyveno tėvų namuose, tačiau užsiėmimas rinkosi įvairiose Lvovo vietose bei kituose miestuose. Po kandidatinio laikotarpio (vieneri metai), įvilktuvių metu (duodami vienuoliniai drabužiai, pasirenkamas vienuolinis vardas), Andrijus pasirinko Atanazijaus vardą. Ir dar metus iki pirmųjų vienuolio įžadų buvo noviciate.

t. Atanazijus Kulynyčius OSBM (viduryje) su vienuoliais bazilijonais prie jau pastatyto Šv. Bazilijaus Didžiojo vienuolyno Lvove. Iš dešinės: t. Pavlo Jachimec OSBM, t. Terentijus Capčiukas OSBM, t. Atanazijus Kulynyčius OSBM, t. Ivanas Rodymiukas OSBM ir br. Samuilas Borys OSBM

1987 m. įstojo į pogrindžio seminariją, o 1988 m. liepos 31 d. jis sudėjo pirmuosius vienuolinius įžadus.

Mokslas pogrindžio seminarijoje (1987–1990) kaip sako pats kunigas, buvo nepilnos bei nesistemingos teologijos ir filosofijos studijos Lvove. Dėstė t. Demjanas Bohunas (Demjan Bohun), t. Jeronimas Tymčiukas (Jaronim Tymčiuk), t. Marakijus Grenas (Makaryj Gren) ir kt.

Įšventinimas į kunigus

Užbaigęs pogrindžio seminariją, 1990 m. balandžio 30 d. t. Atanazijus Kulynyčius OSBM buvo įšventintas į kunigus. Tai buvo paskutinis pogrindžio seminarijos kursas. Juos (8 vienuolius ir du pasauliečius) Melicheve įšventino  vyskupai Sofronas Dmyterko (1917–2008) ir Irinej Bylik.

Dvasininko darbai vienuolynuose

Per 21 metus t. Atanazijus Kulynyčius OSBM dirbo 7 vienuolynuose (Červonograde – du kartus;  Krechive, Imstyčeve, Bučiačyje, Voluinės Vladimire, Zoločive, Lucke) ir studijavo (4 metus) Popiežiškojoje teologijos akademijoje Krokuvoje, apgindamas teologijos magistro laipsnį.

Įšventintas į kunigus t. Atanazijus Kulynyčius OSBM buvo apskirtas į Červonogradą (1990–1991) bendradarbiu (nors jau buvo kunigas, bet dar neturėjo amžinųjų įžadų). Čia jis aptarnavo Sokalskio rajono kaimus. Kaimuose jau buvo atidarytos cerkvės, kai kurias jų graikų apeigų katalikams buvo sugrąžinę ar atidavę stačiatikiai. Tad sekmadieniais tekdavo aukoti po 3–4  šv. Mišias.

t. Atanazijus Kulynyčius OSBM prie Šv. Bazilijaus Didžiojo vienuolyno Lucke maketo.Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Po metų darbo Červonograde, metus dirbo Krechive (1991–1992). T. Atanazijus papildė naujokyną – jautė, kad jam trūksta žinių. Vėl metams nusiųstas į Červonogradą (1992–1993), iš čia pora metų darbavosi Užkarpatėje – Imstyčeve (1993–1995). Igumenu (vienuolyno vyresniuoju) ten dirbo t. Pavlo Magjar. Iš Imstyčevo važinėjo į Krechivą vienuolinei brandai ir 1994 m. vasario 12 d. Krechive jis davė amžinuosius įžadus, kuriuos priėmė  t. Vasilijus Mendrunis (Vasylyj Mendrun). Amžinuosius įžadus tuomet davė keturi vienuoliai: t. Atanazijus Kulynyčius, Demjanas Kastranas, Stepanas Bondarenka ir Grigorijus Bardachas.

Kunigas ir vienuolis t. Atanazijus 1995 m. buvo paskirtas į Bučiačį.  Čia jau buvo 3–4 licėjinės klasės, kuriose mokėsi apie 100 mokinių. Igumenu tuomet dirbo t. Ivanas Majkovičius (Ivan Majkovič) OSBM.

Iš Bučiačio t. Ivanas Majkovičius, pritariant Bazilijonų vadovybei, pasiuntė jį Peremyšlį, Popiežišką teologijos akademiją Krokuvoje (Papieska Akademija teologiczna w Krakowie). Čia mokėsi ketverius metus (1998–2002).

2002 m. gegužės 19 d. t. Atanazijus Kulynyčius OSBM, apgynė teologijos magistro darbą iš  Šv. Bazilijaus Didžiojo rašytinio palikimo.

Baigęs mokslus, t. Atanazijus Kulynyčius OSBM buvo paskirtas į Voluinės Vladimirą (2002–2005). Kurį laiką čia igumenu buvo t. Martynas Chaburskis (Martyn Chaburskyj), vėliau Terentijus Dovhaniukas (Terentij Dovhaniuk).

2005–2007m. t. Atanazijus dirbo Zoločive. Tuomet ten igumenu buvo t. Tarasas Tyžnikas (Taras Tyžnik), kurį netrukus pakeitė  t. Markas Maksymivas (Marko Maksymiv).

Nuo 2007 m. rugsėjo 1 d. t. Atanazijus Kulynyčius OSBM darbuojasi Lucke, talkindamas jau dešimtą kartą organizuojamos konferencijos, skirtos Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui, parengiamiesiems darbams.

Atgal