VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

11.06. V. Pečinino fotografijų parodoje - stačiatikiai

Lapkričio 8-ąją Panevėžio dailės galerijoje atidaroma panevėžiečio fotomenininko Valentino Pečinino fotografijų paroda "Stačiatikių tikėjimo portretas". 

Renginyje giedos stačiatikių kunigų choras.
"Stačiatikybė Lietuvoje vis dar labai mažai žinoma sritis šalies visuomenei. Tačiau jos tradicijos čia labai gilios ir siekia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus. Sakralinis materialus ir nematerialus stačiatikybės paveldas ypač gausus ir turtingas", - sako fotomenininkas.
Pirmosios V. Pečinino fotografijos, atskleidžiančios paslaptingą Lietuvos stačiatikių pasaulį, buvo sukurtos daugiau nei prieš 10 metų.
"Tūkstančio varstų kelias prasideda nuo vieno žingsnio. Fotomenininkas V. Pečininas šį žingsnį žengė 2006-ųjų lapkritį nekūrenamoje Lebeniškių kaimo šventovėje. Tai davė pradžią daugybei fotosesijų Lietuvos ortodoksų šventovėse. Dešimties metų įkvėptos kūrybos ir kruopštaus darbo rezultatas - tūkstančiai nuotraukų. 30 iš jų pristatomos dailės galerijoje", - sakė kunigas Aleksejus Smirnovas.
V. Pečininas įsitikinęs, kad fotoaparato objektyvas - tai pasaulio pažinimo instrumentas. Jis tyrinėja, kas netrivialu, veda kiaurai per uždarus altoriaus vartus į slėpiningą ortodoksų pasaulį. Paprastiems maldininkams netenka regėti, kas vyksta už jų. Autorius nukreipia mūsų dėmesį į nepastebimus, greitai praeinančius dalykus. Fotonuotrauka sustabdo sprūstančią nuo žvilgsnio akimirką, apreiškia nematoma, parodo ortodoksų pamaldų ir kultūros paprastumą bei didybę ir mažame bažnytkaimyje, ir mieste.
"Nuotraukose - šventovės, sakramentai, šventės, žmonės, emocijos. Turinys drauge ir statiškas, ir dinamiškas. Jis duoda impulsą apmąstymams. Autorius įamžino gyvus skirtingo amžiaus ir kilmės tikinčiųjų paveikslus, jų ieškojimus ir likimus. Čia ir tyras vaiko žvilgsnis, ir maldingas vienuolių susikaupimas, ir kunigų brolija, ir gyvųjų ir mirusiųjų kartos. Dėl pagautos amžinybės atošvaitos visi veidai - tarsi ikonos. Raukšlių linijomis srovena ne tik gyvenimiška patirtis, bet ir vidinė tikėjimo šviesa. Ta prasme ši paroda liudija žiūrovui metafizinę žemės ir dangaus vienybę", - sakė A. Smirnovas.
Parodos fotografijose žiūrovai išvys ne tik Lietuvos stačiatikių pasaulio atvaizdus, bet ir Graikijos Atono kalno vienuolių gyvenimą.
V. Pečininas surengė per 30 individualių parodų Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavo daugiau nei 45 grupinėse parodose. Jis keturis kartus tapo "Auksinio kadro" laureatu konkurse "Lietuvos spaudos fotografija" (2005, 2007, 2012, 2014). 2007 m. išleido albumą "Prasiveržimas".
Atgal