VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pramogos

10.17. Vilniaus mažajame teatre - premjera "Dvasiniai reikalai"

Penktadienį-šeštadienį, spalio 20-21 dienomis, Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre įvyks spektaklio "Dvasiniai reikalai", kurį režisuoja Kirilas Glušajevas, premjera. 
Pagrindinės K. Glušajevo spektaklių veikėjos yra neeilinės moterys. Naujausiu spektakliu jis lieka ištikimas moters charakterio išskirtinumo ir paslaptingumo temai (anksčiau režisierius pristatė spektaklius "Motina" ir "Terapijos"). Trilogiją moters tema K. Glušajevas vainikuoja spektakliu pagal Ingmaro Bergmano (Ingmar Bergman) monologą "Dvasiniai reikalai" (1972). 
Režisierių K. Glušajevą naujam pastatymui pasirinkti emociškai skausmingą ir aštrią I. Bergmano kūrybą išprovokavo šiandienės sociumo aktualijos. Spektaklio "Dvasiniai reikalai" kūrėjai tikslingai gilinasi į tapatybės krizės ir smurto šeimoje ištakas bei psichologinių šeimoje įgytų traumų priežastis. Naujausia premjera režisierius K.Glušajevas užbaigs spektaklių "Motina (Vasa Železnova)" (2011) ir "Terapijos" (2017) trilogiją, nagrinėjančią moters vidinio pasaulio griūtį ir atgimimą. 
Monospektaklyje "Dvasiniai reikalai" psichologiškai daugiaplanį Viktorijos vaidmenį kuria Mažojo teatro aktorė Gintarė Latvėnaitė.
"Aš nenoriu keltis", - sako Viktorija, viena įsimintiniausių ir giliausių I. Bergmano sukurtų personažų. Keturiasdešimt trejų metų moteris išgyvena vienatvės ir žmogiškos šilumos trūkumą, Viktorijos prisiminimuose persipina praeitis ir akimirkos iš dabarties. Egzistencinė vienatvė, totali neištikimybė, mirtis, dvasinė liga, paslaptingos žmogaus vidinio gyvenimo žaizdos ir niekada nesibaigiantis vidinis karas - I. Bergmano ir režisieriaus K.Glušajevo "Dvasinių reikalų" pamatinės temos. 
Visų laikų garsiausiu Švedijos kūrėju vadinamas I. Bergmanas (1918-2007) - kino ir teatro režisierius, scenaristas, rašytojas. 2018 m. Švedijos vyriausybės iniciatyva pasaulyje bus plačiai minimi jubiliejiniai, 100-ji I. Bergmano gimimo metai. 
Aktorė G. Latvėnaitė Mažajame teatre yra sukūrusi įsimintinus vaidmenis spektakliuose "Madagaskaras", "Trys seserys", "Motina", "Bedalis ir labdarys", "Europiečiai". Už vaidmenį spektaklyje "Mistras" aktorė gavo "Auksinio scenos kryžiaus" apdovanojimą. Gintarė yra muzikinio spektaklio "Mano batai buvo du" idėjos autorė ir režisierė. Šį kartą G. Latvėnaitė debiutuoja kaip monospektaklio aktorė:"Pirmą kartą scenoje esu visiškai viena".
Pasak režisieriaus, tiek pati spektaklio herojė, tiek pagrindinį vaidmenį kurianti aktorė naujai įvertina nueitą kelią, pergalvoja ir perkainoja vertybes. Jei dauguma esame girdėję apie vyrų amžiaus vidurio krizę, tai apie moterų amžiaus vidurio krizę kalbama mažai. Šiandiena diktuoja grožio, greito tempo, profesionalaus vaikų auginimo, karjeros kultą - moterims keliama daugybė reikalavimų ir retas kuris paklausia: "Kas stovi už tų, gerai atliekamų socialinių vaidmenų? Kas ta moteris? Kokia jos asmenybė?"
Atgal