VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 25. Siūloma iš esmės peržiūrėti asmens veiksnumo apribojimo institutą

Robertina Kavaliauskienė

Teisingumo ministerija siūlo numatyti, kad veiksnumas galėtų būti ribojamas bet kokį psichikos sutrikimą turintiems asmenims, tačiau tik tose srityse, kuriose teismas, remdamasis sveikatos priežiūros įstaigų bei socialinių darbuotojų išvada, pripažintų tokį ribojimą šiam asmeniui būtinu.
Tai leis užtikrinti, viena vertus, tai, kad asmeniui paskirti globėjai galės priimti jam reikalingus sprendimus tose srityse, kur jis negali veikti savarankiškai. Kita vertus, toks reguliavimas neskatins pasirinkti vienintelio šiuo metu galimo jo savarankiškumo apribojimo būdo - panaikinti jo veiksnumą visiškai.
Numatoma pateikti svarstyti ir įstatymų pataisas, kurios užtikrins sąžiningą ir objektyvų bylų dėl asmenų veiksnumo nagrinėjimą. Siūloma numatyti, kad klausimai dėl veiksnumo apribojimo būtų nagrinėjami privalomai dalyvaujant advokatui. Taip pat siūloma įtvirtinti neveiksnaus ar ribotai veiksnaus asmens teisę ne dažniau nei kas tris mėnesius prašyti peržiūrėti teismo sprendimą dėl jo veiksnumo, įtvirtinama ir teismo pareiga savo iniciatyva periodiškai peržiūrėti savo sprendimą.
Siūloma numatyti ir naują veiksnumo realizavimo priemonę - išankstinį nurodymą, kuriame asmuo galėtų numatyti: asmenis, kuriuos pageidautų, kad teismas skirtų ar neskirtų rūpintojais; išreikšti nuomonę dėl apgyvendinimo globos institucijoje; pateikti nurodymus, kaip turėtų būti tvarkomi su jo turtinių ir asmeninių neturtinių teisių ir pareigų įgyvendinimu susiję klausimai. Toks nurodymas būtų naudingas, pavyzdžiui, tada, kai asmeniui, kuris išankstinio nurodymo pateikimo metu yra veiksnus, tačiau dėl progresuojančios ligos ar kitų aplinkybių ateityje veiksnumas gali būti apribotas.
Taip pat siūloma numatyti galimybę asmeniui, kuriam dėl psichikos sutrikimų ar kitų priežasčių sudėtinga priimti geriausius jo interesus atitinkančius sprendimus, sudaryti pagalbos priimant sprendimus sutartį. Tuomet jam veikiant savarankiškai kartu su juo privalėtų dalyvauti jam pagalbą teikiantis asmuo.
Artimiausiu metu Teisingumo ministerija ketina visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms pateikti konkrečius teisės aktų projektų pakeitimus, susijusius su asmenų veiksnumo instituto tobulinimu.
Šie klausimai aptariami Teisingumo ministerijoje antradienį vykstančioje tarptautinėje konferencijoje.
Pasak teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, yra gana daug pavyzdžių, kai psichikos sutrikimus turintys asmenys negauna reikiamos pagalbos, į jų būklę nėra tinkamai reaguojama apribojant jų galimybes pakenkti sau ir aplinkiniams. „Kita vertus, yra pavyzdžių kai iš žmogaus atimamas veiksnumas, jis priverstinai gydomas, kai tam nėra jokio pagrindo. Tokiais atvejais turime įtvirtinti efektyvias galimybes gintis nuo piktnaudžiavimų, garantuoti reikiamą pagalbą tokiems asmenims, užtikrinti, kad jų savarankiškumas būtų ribojamas proporcingai jų būklei", - sako ministras.

Atgal