VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 20. Baltijos Ministrų Taryboje sutarta dėl Visagino AE projekto bendrovės ir tarpvyriausybinės darbo grupės sukūrimo

Baltijos Ministrų Taryboje sutarta dėl Visagino atominės elektrinės (AE) projekto bendrovės ir tarpvyriausybinės darbo grupės sukūrimo, teigia Premjeras Andrius Kubilius.

"Yra sutarta po referendumo įkurti bendrą projekto bendrovę, o iki to laiko spręsti atvirus klausimus, kurie dar yra diskutuojami ir derinami. Derybos intensyviai vyksta tarp kompanijų (...). Taip pat sutarėme įkurti tarpvyriausybinę bendrą darbo grupę, kuri padėtų sutelkti reikalingą paramą projektui ir koordinuotų svarbiausius projekto klausimus", - ketvirtadienį Baltijos Ministrų Tarybos spaudos konferencijoje, pasirašius memorandumą dėl tolesnių veiksmų, plėtojant Visagino AE projektą, sakė Vyriausybės vadovas.

A. Kubilius pabrėžė, jog nebaigtos derybos dėl atvirų klausimų turi būti baigtos kaip įmanoma greičiau.

"Visagino AE projektas eina į priekį", - pažymėjo Premjeras.

Estijos Ministras Pirmininkas Andrusas Ansipas (Andrus Ansip) pažymėjo, jog Visagino AE projektui estai yra "atsidavę".

"Mes norime dalyvauti projekte, mes esame atsidavę. Mes norime diversifikuoti energijos gamybos šaltinius, todėl ir norime prisidėti", - sakė A. Ansipas, pabrėždamas, jog sutarimas įgyvendinti Visagino AE projektą yra politiškai svarbus visam regionui sprendimas.

Latvijos Premjeras Valdis Dombrovskis taip pat pabrėžė, jog Latvija suinteresuota dalyvauti projekte.

A. Kubiliaus teigimu, Baltijos Ministrų Taryboje, be memorandumo, buvo priimtas ir pareiškimas, kuriame išdėstytas trijų valstybių bendras požiūris į įvairias problemas bei planuojamus darbus.

Premjerai taip pat aptarė kitus energetikos, socialinius klausimus, nemažai dėmesio skyrė "Rail Baltica" projektui, gyrė Europos Komisijos inicijuotą tyrimą dėl nekonkurencingos Rusijos koncerno "Gazprom" dujų tiekimo praktikos. Be to, premjerai pasidžiaugė tarp EK, Rusijos ir Baltarusijos vykstančiomis derybomis dėl Baltijos valstybių elektros sistemų sinchronizavimo.

Susitikimo metu A. Kubilius, V. Dombrovskis ir A. Ansipas išreiškė susirūpinimą dėl Kaliningrado srityje bei Baltarusijoje statomų atominių elektrinių. Pasak Premjerų, Rusija ir Baltarusija turėtų atlikti išsamų ir skaidrų rizikos ir saugumo vertinimą pagal tarptautinius branduolinio saugumo standartus.

Aptardami saugumo klausimus, Premjerai pabrėžė, jog svarbu siekti tarptautinius įsipareigojimus atitinkančio šalių gynybos finansavimo. Baltijos Vyriausybių vadovai aptarė ir įsipareigojimų misijai Afganistane tęstinumą bei pasidžiaugė NATO sprendimu pratęsti oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Atgal