VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 19. Prezidentė teisėsaugos institucijas, kovojančias su neteisėtu praturtėjimu, ragina nesikapstyti smulkmenose

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teisėsaugos institucijas, kovojančias su tik prieš pusantrų metų nusikaltimu įvardintu neteisėtu praturtėjimu, ragina nesikapstyti smulkmenose, o tirti akivaizdų ir sąžiningai uždirbtomis pajamomis negalimą pagrįsti praturtėjimą.

"Reikia tirti tokius atvejus, kur akivaizdžiai ir įžūliai demonstruojamas turtas ir kur akivaizdu, kad jis nėra pagrindžiamas tomis pajamomis, kurias žmogus turi. Tai tiesiog raginimas teisėsaugos institucijoms "nenueiti" į smulkmenas", - trečiadienį po susitikimo su teisėsaugos institucijų vadovais Prezidentės poziciją pristatė jos atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Ji priminė, jog neteisėtas praturtėjimas nusikaltimu pradėtas laikyti tik prieš pusantrų metų po to, kai buvo priimtos D. Grybauskaitės inicijuotos Baudžiamojo kodekso pataisos. Nepaisant to, šalies vadovė tvirtina, jog tai - gera pradžia.

"Prezidentė mano, kad teisėsaugos institucijų pristatyti rezultatai yra gera pradžia, nes per šį laikotarpį nustatyta įtartino turto vertė yra beveik 150 mln. litų. Jau pradėti 106 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto praturtėjimo. Tarp jų ir garsūs atvejai - Gariūnų byla, taksi nelegalus verslas, buvusio Seimo nario Lino Karaliaus byla. Akivaizdu, kad teisėsaugos institucijos pradėjo naudoti pakankamai veiksmingą ginklą kovoje su šiuo sudėtingu ir netradiciniu nusikaltimu", - sakė D. Ulbinaitė.

Ji pabrėžė, jog neteisėto praturtėjimo mastai šalyje milžiniški bei demoralizuojantys visuomenę, todėl Prezidentė ragina kovai su juo mobilizuoti visų teisėsaugos institucijų pajėgas ir resursus.

"Turėtų būti aktyvesnis tarpinstitucinis bendradarbiavimas ir keitimasis informacija", - pažymėjo D. Ulbinaitė.

Generalinis prokuroras Darius Valys pažymėjo, jog kol kas iš 150 mln. litų įtartinos vertės nustatyto turto nuosavybės teisės apribotos tik 11 mln. litų. Jis taip pat apgailestavo, jog kol kas nėra suformuotos teisminės praktikos, tiriant neteisėtą praturtėjimą.

"Tyrėjai susiduria su problema, kaip paneigti apsimestinius sandorius, kuriais įtariamieji stengiasi pagrįsti neva teisėtas pajamas arba įgytą turtą. Taip pat susiduriama su turto vertinimo problema: kas jį turi atlikti, iš kokių lėšų tai turi būti finansuojama. Be to, dažnai turto vertinimai yra įtariamųjų ginčijami. Taip pat visiškai nėra teisinės praktikos", - problemas, su kuriomis susiduria tyrėjai, vardino generalinis prokuroras.

D. Valio teigimu, pusantrų metų darbo davė rezultatų - šiuo metu yra paruoštos finansinių tyrimų, kuriais siekiama nustatyti neteisėtu būdu įgytą turtą bei tuos atvejus, kai reikia pradėti ikiteisminius tyrimus, rekomendacijos. Planuojama, kad jos bus patvirtintos artimiausiu metu.

"Yra paruoštos ir rekomendacijos dėl nusikalstamų veiksmų, "išplaunant pinigus", tyrimo. Šiuo metu Generalinėje prokuratūroje yra tikrinami visi ikiteisminiai tyrimai, susiję su neteisėtu praturtėjimu, ir, apibendrinę informaciją, paskelbsime rekomendacijas ikiteisminio tyrimo įstaigoms", - pažymėjo D. Valys.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkas Modestas Kaseliauskas teigė, jog kova su neteisėtu praturtėjimu yra vienas iš inspekcijos prioritetų. Jis pabrėžė, jog per pusantrų metų VMI "yra perdavusi medžiagų dėl 160 asmenų, įtariamų neteisėtu praturtėjimu".

M. Kaseliausko teigimu, kovai su neteisėtu praturtėjimu imamasi įvairių priemonių, pavyzdžiui, penkiose didžiausiose apskričių mokesčių inspekcijose jau yra įkurti specializuoti padaliniai, užsiimsiantys gyventojų kontrole.

"Nuo kitų metų įsigalioja mokesčių administravimo pataisos, kad tais atvejais, kai fiziniai asmenys sudaro sandorius, kurie nėra notarinės formos ir atsiskaitoma grynaisiais pinigais, jie privalės informuoti VMI", - kitą kovos priemonę įvardijo jis.

M. Kaseliauskas taip pat priminė, jog nuo 2013 m. įsigalioja ir nauja Europos Sąjungos direktyva, įpareigojanti visas jos nares keistis informacija apie kitų valstybių prezidentų turimą nekilnojamąjį turtą ir gaunamas nuomos pajamas.

"Kompleksiškai vertinant šias priemones, mes manome, kad jos tikrai pasitarnaus efektyviau tiriant neteisėto praturtėjimo atvejus", - sakė VMI vadovas.

Atgal