VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 14. Su kolūkio pirmininko sindromu galvoje

Stansilovas Balčiūnas

Šiemet nuo Liepos 1d.. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Seimo 2012 metų balandžio 12 d. priimtas Lietuvos Respublikos daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymo nauja redakcija, kurioje dar aiškiau išdėstytos tų bendrijų veikimo ir valdymo sąlygos, numatytos savinkų teisės ir pareigos, akcentuota bendrijos pirmininkų atsakomybė už bendrijos turtą, lėšas, įmokas, mokėjimus, susijusius su bendrijos veikla. Tačiau Vilniaus Karoliniškių 250 – osios gyvenamųjų namų savininkų bendrijos gyventojai pastebėjo, kad bendrijos pirmininkė Liubovė Grišina, ne tik nepaiso įstatymo raidės, gyventojų interesų, bet ir sudaro įtartinus sandėrius, renka nepagrįstus mokesčius.

Vargu ar yra jautresnis dalykas už mokesčius, įpač jai esi įsitikinęs, kad tai beprasmės ar neteisėtos rinkliavos. Štai ekonominio sunkmečio metu premjeras Andrius Kubilius įsisisuko į pensininkų kišenes, tai, jo pavyzdžiu, pasipinigauti atsiranda ir daugiau norinčių. Vilniaus Karoliniškėse įsiskūrusioje  250 gyvenamųjų namų savininkų bendrijoje į gyventojų pinigines ėmėsi kėsintis bendrijos pirmininkė Liubovė Grišina. Ji, žinoma, pati po kišenes nelandžioja, tačiau turi laiko sugalvoti įvairioms rinkliavoms.

Pavyzdžiui, pernai sugalvojo, kad prie namo augančių  jazminų ar alyvų šaknys gali suardyti gelžbetoninius namo pamatus. Todėl liepė patiems gyventojams juos išsikasti arba išsikirsti, o paskui ne tik iš jų pačių ir net ir iš visų aukštų gyventojų pareikalavo susimokėti beveik po 2 litus. Suma, žinoma nedidelė ir gyventojai klusniai tai įvykdė.

- Kaip gražiai žydėjo mūsų jazminų krūmas kampe, patys nekirtom tai L.Grišina pasamdė žmogų. – pasakoja  Liucija Karkozavičienė, - O va ten pat augančio maumedžio neišdrįso paliesti, nes norint jį nukirsti jau reikėtų savivaldybės leidimo.

Paskui dar sugalvojo prie namo sienos ir po pirmo aukšto balkonais papilti smėlio, kad prie pamatų vanduo nesisunktų. Lyg būtų smėlis nelaidus vandeniui. Gyventojai sumokėjo ir už to smėliuko atvežimą ir papylimą. Nauda iš to, berods tik benamiams katinėliams, kurie po balkonais smėlyje darė...

Į pirmą aukštą su apylanka per devintajį

Turbūt kiekvieno daugiabučio gyventojai pasakytų, kad pirmo ir antro aukštų gyventojai liftais nesinaudoja ir už juos nemoka. Bet taip nepatvirtintų 250 gyvenamųjų  namų savininkų bendrijos žmonės, nes pirmininkė L.Grišina sugalvojo, kad kiekvieną mėnesį ir jie turi mokėti lėšas lifto atstatymo fondui. Nors pirmojo ir antrojo aukšto gyventojai liftu nesinaudoja, bet ir jiems pateikiamos sąskaitos už tą agregatą. Sakysite, tai plėšikavimas. Bet pirmininkė L.Grišina to nepripažins, nes ką žinosi, gal kas nors panorės į savo butą pirmame aukštę grįžti su apylanka per devintajį aukštą.Tik štai įdomu, kad Laisvės prospekto 43 numeriu pažymėtame name pirmo aukšto trijų kambarių ketvirtojo buto gyventojai kas mėnesį moka po 6,36 lito, o kitos laiptinės 37 buto ir kitų aukštų gyventojai jau – vienu centu daugiau, po 6,37 Lt. Tokia rinkliava jau renkama nebe pirmi metai, berods jau net septinti. Tačiau pirmininkė gyventojams nepaaiškina kiek lėšų reikia surinkti tam fondui ir kada bus pabaiga. Ir, pagaliau, kas iš to fondo, jei pernai trijų kambarių buto gyventojai rugsėjo mėnesį sumokėję beveik po 20 litų už naudojimąsi liftu, už lifto remontą dar privalėjo sukrapštyti papildomai po 24, 77 Lt.

Nuobodi ta buhalterija centus skaičiuoti. Tai, matyt, gerai įsisavinusi ir L.Grišina, žino, kad dėl cento, pagaliau ir dėl lito gyventojai netriukšmauja. Štai prieš dvejus metus laiptinių duryse įtaisytos telefonspynės. Sumokėjom už jų įrengimą ir raktelius, bet L.Grišina sugalvojo kas mėnesį imti dar apie 1,50 Lt už telefonspynės aptarnavimą. Negirdėjau, kad kitos bendrijos imtų tokią rinkliavą. Sakysite tai tik centai... Ne, per dvejus metus L.Grišina personalinei I. Zaicevo įmonei „ Garena “ už tą „ aptarnavimą“ surinko daugiau nei 10 tūkstančių litų. Kas galėtų paneigti, kad pirmininkė su „ aptarnautoju “ tų pinigėlių nepasidalino, nes ji pati po tokio gyventojų pasakymo, nei patvirtino, nei paneigė – tylėjo lyg sūdyta silkė.

Kiek kainuoja L.Grišinos pasivaikščiojimas su R.Valančiumi

Kaip minėjau, dėl centų ar lito 250 bendrijos gyventojai jokio triukšmo nekėlė. Tačiau, kai gavo raštelius ( kurių niekada nei pirmininkė nei buhalterė nepasirašo ) kiek reikia mokesčių mokėti už birželio mėnesį ir perskaitė, kad avansu už „ siūlų ir sienų remontą – 100 litų “, daugelis pašiurpo. Namas iš gelžbetoninių blokų, tai ar jau tuos blokus remontuos – suabejojo daugelis gyventojų. Tiesa, nedaug kas atkreipė dėmesį, kad tame pat raštelyje už namo techninę apžiūrą – rinkliava po 6,37 lito. Pradėjus nuodugniau aiškintis, pirmininkė pakišo statinio apžiūros aktą pasirašytą Liubovės Grišinos ir Remigijaus Valančiaus. Dar buvo palikta vieta ir trečiam asmeniui, bet nei jokios pavardės, jokio parašo nebuvo. Kas tas R.Valančius, niekas nežinojom, nes akte tebuvo nurodyta, kad jis gyvena Žemaitės gatvėje. L.Grišina sakė, kad tai labai geras specialistas – žvilgterėjęs nuo žemės į devintą aukštą gali pasakyti ką  reikia remontuoti....

Vėliau gyventojai pasakojo, kad matę L.Grišiną vaikščiojant su kažkokiu vyru apie namą Laisvės pr.43. Jai nuo vieno buto už tą apžiūrą net po 6 litus renka, tai iš bendrijos galėjo būti surinkta apie 2000 litų. Pelningas paivaikščiojimas!

Žmonės sužinoję, kad tas siūlių užtepliojimas kiekvienam buto savininkui gali kainuoti po 500 litų ir daugiau, ėmė rinkti parašus, kad tokio remonto nereikia ir už tuos darbus jie nemokės. Štai vienoje laiptinėje iš 36 butų 23 pasirašė, kad nereikia tokio remonto, o kitoje tik 6 prašė remotuoti vildamiesi kad žiemą nuo to bus šilčiau. Tačiau L.Grišinai tai nė motais, jos surasti rangovai po savaitės vis tiek pradėjo darbus...

Kai Vilniaus vicemerą Romą Adomavičių paklausiau, ar pradėjus pastato renovaciją, neteks pamiršti, kad mkoėta už tarpblokinių siūlių remontą, jis nedvejodamas patvirtino:

- Renovaciją reikia pradėti nuo projekto ir jūsų pinigai tam siūlių remontui bus kaip į balą...

Melas nuolaidų padaže

Kai dalis vieno namo, kurio gyventojai nenorėjo siūlių remonto jau buvo baigta, pirmininkė L.Grišina sukvietė bendrijos įgaliotinių susirinkimą ir pirmuoju klausimu nutarę pritarti ( kaip L.Brežnevo laikais ) Seimo priimtam gyvenamųjų namų savininkų bendrijų įstatymui, antruoju ėmėsi „siūlių klausimo“. Įdomiausia, kad L.Grišina pradėjo naršyti popierius ir įgaliotiniams ėmė vardinti kada ir ką jie svarstė „ siūlių klausimu“, Tarsi jie apie tai net nežino. Valdybos nariai Juozas Žukauskas ir  Zosia  Turlienė kai kurių posėdžių neprisiminė, o kiti trys tylėjo, vienas įgaliotinis Alfonsas Kuodis tiesiai pareiškė

Šitose aferose aš nedalyvausiu.

Tačiau kitas laiptinės įgaliotinis Pranas Mackonis nesilaikė įstatymo 13 str. 4 punkto nurodymo, kad „įgaliotinių susirinkime įgaliotinis kiekvienu konkrečiu klausimu privalo balsuoti pagal daugumos jo atstovaujamų bendrijos narių valią, pareikštą iš anksto raštu arba kita forma “.

Susirinkimui pirmininkaujanti pati pirmininkė L.Grišina pasiūlė, kad toms laiptinėms, kurios atsisakė remonto, bus padaryta net 30 proc. nuolaida. Tačiau kai kas ėmė prieštarauti, kodėl tik jiems, o kuo blogesni kiti, ir iš ko lėšas paims. Visaip sukosi pirmininkė. Ką tik tvirtinusi, kad pinigų nėra už jokias statinio apžiūras, sakė dar rasianti nuolaidai. Ir pagaliau išėjo taip, kad nuolaidos bus bene visiems. Tik įdomu, kad tie, kurie atsisakė remonto turės mokėti apie 7 Lt nuo savo buto kvadratinio metro o tos laiptinės, kurioje gyvena pati pirmininkė, užteksią ir per pus mažiau. Per didelį šurmulį ne visi net spėjo susigaudyti po kiek reikės mokėti ir po susirinkimo vieni kitų klausinėjo, norėdami pasitikslinti. Tačiau buvo ir tokių, kurie vieni kitus tildė, nes jų laiptinėj pigiau negu toms, kurių žmonės protestavo...

Regis, L.Grišinai pavyko suklaidinti ir papirkti nuolaidom įgaliotinių principingumą. Tačiau už tas siūles gyventojai privalės mokėti ne kaip reikalauja įstatymas – sukaupus lėšas pastatų atnaujinimo fonde, o post factum ir dar prasidėjus šildymo sezonui.

Ir, matyt, neatsitiktinai suaktyvėjo Vlniaus 250 gyvenamųjų namų  bendrijos savininkai, nes pirmininkė L.Grišina nesilaikė įstatymo reikalavimų, kad „ji atsako už metinių ir ilgalaikių planų projektų parengimą ir jų pateikimą visuotiniam susirinkimui“, o bendrijos valdyba „ svarsto ir teikia visuotiniam susirinkimui tvirtinti pasiūlymus dėl lėšų kaupimo, kaupiamųjų įmokų dydžio ir lėšų skolinimosi pastatui atnaujinti “.

250 gyvenamųjų namų savininkų bendrijoje kol kas visa tai vyksta atbulai, tarsi Lietuvos Respublikos Seimo įstatymas negaliotų.

Vilniaus miesto savivaldybė, kuri privalo kontroliuoti gyvenamųjų namų bendrijų veiklą, galėtų pasitelkti auditą ir išanalizuoti 250 gyvenamųjų namų savininkų bendrijos pirmininkės L.Grišinos rinkliavų pagrystumą ir nustatyti, kur  iš gyventojų surinkti pinigai plaukia, kaip tvarkoma bendrijos lėšų apskaita, finansinė dokumentacija ir, esant būtinybei, pasiūlytų šį reikalą nuodugniai ištirti prokuratūrai. Pagaliau tosanalizės pagrindu savivaldybė galėtų parengti rekomendacijas kitoms gyvenamųjų namų bendrijoms kaip nepažeidžiant įstatymų rūpintis miesto gyventojų interesais.

P. S.  Kai pradėjome domėtis 250 gyvenamųjų namų savininkų bendrijos veikla, pirmininkė L.Grišina pradėjo gyventojams skleisti gąsdinimus, kad S. Balčiūnas ir kai kurie kiti gyventojai, neva už įmokų nemokėjimą bendrijai, bus iškeldinti iš buto, o laiptinės įgaliotinis P. Mackonis net apkaltino S.Balčiūną, kam jis informavo savivaldybę apie savivaliavimus bendrijoje, nes atvykęs savivaldybės atstovas pamatė, pirmiausia, ne siūles, o grafičių išterliotas sienas ir dabar teksią mokėti baudą...

Apskaitos paslaugos

 

 

 

 

Atgal