VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 05. Japonija nupirks ginčytinos priklausomybės salas

Japonijos žiniasklaida skelbia, kad šalies vyriausybė susitarė iš privataus savininko nupirkti ginčytinos priklausomybės salas Pietų Kinijos jūroje, praneša BBC.

Vyriausybė ketina nupirkti tris iš penkių pagrindinių Senkaku salų, už kurias sumokės 26 mln. JAV dolerių. Japonijos politikai to nepatvirtino, bet apie susitarimą skelbia visi pagrindiniai Japonijos žiniasklaidos šaltiniai ir cituoja šaltinius vyriausybėje.

Kinija taip pat reiškia pretenzijas į šias salas. Salas pirkti planavo ir Tokijo gubernatorius Šintaras Išihara (Shintaro Ishihara). Dėl to kilo didelė įtampa Japonijos santykiuose su Kinija.

Japonijos žiniasklaida skelbia, kad oficiali pirkimo sutartis tikriausiai bus pasirašyta mėnesio pabaigoje, o mėnesio viduryje susitarimą patvirtins ministrai. Japonijos vyriausybė teigia, kad saloje neketina nieko statyti. Tuo tarpu Tokijo gubernatorius žadėjo ten statyti prieplauką.

Dėl salų pirkimo Kinijoje tikriausiai kils įtampa, bet pasipiktinimo turėtų būti mažiau nei tuo atveju, jei salas būtų nupirkęs Tokijo gubernatorius.

Šiuo metu salas kontroliuoja Japonija. Jos yra į pietus nuo Japonijos Okinavos prefektūros ir į šiaurę nuo Taivano. Pretenzijas į salas taip pat reiškia Taivanas ir Kinija.

Atgal