VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 31. Krašto apsaugos ministrė su Ukrainos žurnalistais diskutavo apie narystę NATO ir moterų vaidmenį politikoje

Darius Kuprevičius

Lietuvos krašto apsaugos sistemoje tarnauja beveik 11 proc. moterų, ir šis nuošimtis yra daug didesnis nei, pavyzdžiui, Danijoje, kurios kariuomenėje tarnauja apie 6 proc. moterų. Tai antradienį per tiesioginę vaizdo konferenciją su Ukrainos žurnalistais ir ekspertais pabrėžė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.
Vaizdo konferencijoje buvo diskutuojama apie moterų vaidmenį politikoje, kariuomenėje, taip pat pristatyta narystės NATO nauda Lietuvos gynybai.
"Moterys tarnauja netgi mūsų specialiųjų operacijų pajėgose, vyksta į misiją Afganistane", - sakė R. Juknevičienė. Pasak jos, Lietuvos kariuomenėje nėra kvotų sistemos moterims ir tokia sistema tikrai nereikalinga.
Lietuvoje moterys tarnauja visų rūšių Lietuvos kariuomenės pajėgose, profesinėje ir savanorių karo tarnyboje, tarptautinėse operacijose, joms taip pat nėra jokių apribojimų įgyti bet kurią karinę specialybę. 2011 metais įsigaliojus naujos redakcijos Karo prievolės įstatymui, moterims taip pat nebeliko kliūčių savanoriškai atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą dalyvaujant baziniuose kariniuose mokymuose ir tapti karėmis.
Aukščiausias moterų karininkių laipsnis Lietuvos kariuomenėje šiuo metu yra pulkininkės leitenantės. "Kol kas nėra pulkininkių ar generolių, tačiau tai jaunos moterys, joms dar viskas priešaky", - Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojama ministrė.
Kalbėdama apie Lietuvos narystę NATO, krašto apsaugos ministrė pabrėžė, kad 2004 metais, prisijungus prie Aljanso, įvyko svarbus pokytis gynybos srityje. "Lietuva niekada nebuvo saugesnė nei yra dabar", - sakė R. Juknevičienė. Pasak jos, valstybės saugumą garantuoja Vašingtono sutarties 5-asis straipsnis ir strateginė partnerystė su JAV.
Anot ministrės, narystė stipriausiame pasaulyje Aljanse taip pat neatleidžia nuo įsipareigojimų ruoštis galimoms grėsmėms. "Įvykus Rusijos-Gruzijos konfliktui 2008-aisiais, teko persvarstyti mūsų gynybos strategiją, priimti naujus įstatymus ir pradėti daug dėmesio skirti rezervo rengimui", - kalbėjo R. Juknevičienė.
Be to, ministrė pažymėjo, jog Ukraina yra labai svarbi Europos ir Lietuvos saugumui, vaizdo konferencijos metu atsakė į žurnalistų klausimus.
Projektą "Virtualus pasaulio moterų lyderių forumas: diskusija apie lyčių lygybę Ukrainos viešojoje erdvėje" organizuoja Ukrainos pasaulio politikos institutas.

 

Atgal