VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 21. Vyriausybė spręs, ar gyventojai ir toliau mokės už prievolės valstybei atlikimą

Aušra Verbickienė

Finansų ministerija Vyriausybei siūlo nepritarti iš Seimo atėjusiam projektui, pagal kurį žmonės, mokantys įmokas valstybei, būtų atleisti nuo mokesčio tas įmokas priėmusiems bankams. Ministerija apskaičiavo, kad tokiu atveju šalies biudžetas patirtų 15,5 mln. litų nuostolį, todėl nuspręsta, kad geriau šią naštą ir toliau neštų žmonės.

Seimo parengtame projekte, kuris persiųstas Vyriausybei įvertinti, dėstoma, kad jo tikslas - atkurti socialinį teisingumą ir sustabdyti nepagrįstą bankų lobimą paprastų žmonių sąskaita.

 "Šį projekto paruošimą paskatino daugelio rinkėjų kreipimasis, kad neteisinga mokesčių mokėtojams dar mokėti už prievolės valstybei, valstybės institucijoms, įvairioms įstaigoms atlikimą. Mokesčių rinkimas yra valstybės pareiga, todėl valstybė privalo mokesčius rinkti savo sąskaita", - dėstoma Seimo projekte.

 Tačiau Finansų ministerija rado kontrargumentų. "Projekto aiškinamajame rašte nurodyta, kad valstybė privalo rinkti mokesčius savo sąskaita, tačiau nepateikta pasiūlymų dėl to, iš kokių šaltinių turėtų būti kompensuoti valstybės biudžeto praradimai, valstybės lėšomis sumokant įmokas priimančioms įstaigoms už jų mokesčių mokėtojams neatlygintinai atliktas mokesčių pervedimo paslaugas (pareikalautų 15,5 mln. litų) arba atitinkamai kuriant ir palaikant naują valstybinio mokesčių surinkimo be tarpininkų mechanizmą", - dėsto Finansų ministerija. Be to, esą kredito įstaigų nustatyti mokėjimai už suteiktas paslaugas negali būti reguliuojami Mokesčių administravimo įstatyme, kurio pataisas Seimas ir pateikė.

Atgal