VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 31. Rusijos ir Japonijos susitikimas dėl Kurilų salų nedavė rezultatų

Dainius Malinauskas

Rusijos ir Japonijos užsienio reikalų ministrai šeštadienį susitiko aptarti Kurilų salų, dėl kurių šalys nesutaria nuo Antrojo pasaulinio karo, tačiau pasiekti pažangos nepavyko.

 Japonija nori, kad Rusija jai atiduotų keturias pietines Kurilų salyno salas. Jas 1945 metais baigiantis karui užėmė Sovietų Sąjunga. Maskva nesutinka, kad salos priklauso Japonijai.

 Įtampa buvo jaučiama ir per bendrą Sergejaus Lavrovo ir Japonijos užsienio reikalų ministro Koičiro Gembos (Koichiro Gemba) spaudos konferenciją. Vėliau K. Gemba Sočyje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

 "Labai liūdna, kad praėjus 67 metams teritorinis ginčas tebėra neišspręstas", - po susitikimo su S. Lavrovu sakė K. Gemba.

 "Manau, kad, esant dabartinėms sąlygoms, kai strateginė situacija Azijos ir Ramiojo vandenyno regione sparčiai keičiasi, darosi vis svarbiau išspręsti šią problemą", - teigė ministras, aiškiai turėdamas omenyje didėjančią Kinijos galią.

 S. Lavrovas atmetė Japonijos kritiką dėl Rusijos valdžios atstovų, tarp jų ir Dmitrijaus Medvedevo, vizitų Kurilų salose.

 "Rusijos valdžia yra atsakinga už socialinės ir ekonominės padėties šioje Rusijos Federacijos dalyje gerinimą ir ketina toliau tai daryti", - pareiškė S. Lavrovas.

 Artėjant Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) susitikimui, kuris rugsėjo mėnesį vyks Vladivostoke, Rusija skyrė naujų lėšų ir daugiau politinio dėmesio savo retai apgyvendintam, bet didelę teritoriją užimančiam Tolimųjų Rytų regionui.

Atgal