VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 27. Piliečiai, tikrindamiesi, ar priklauso partijoms, rado netikslumų

 

Eigirdas Šimkus

Jau 3000 asmenų pasinaudojo Teisingumo ministerijos suteikta galimybe specialioje elektroninėje sistemoje pasitikrinti, ar priklauso politinei partijai. Teisingumo ministerija sulaukė keliolikos piliečių pranešimų apie pastebėtus neatitikimus ir klausimų, kur kreiptis, jeigu ši elektroninė sistema rodo netikslius duomenis.

 Vieni jų prisijungę prie šios sistemos sužinojo, kad jokiai politinei partijai nepriklauso, nors realiai yra politinės partijos nariai, kiti priešingai - nepriklauso jokioms politinėms organizacijoms, tačiau sistema rodo jų narystę kurioje nors iš partijų, dar treti mato, kad partija, kuriai anksčiau priklausė, neišbraukė jų iš savo sąrašų, nors jie jau laiko save kitos politinės organizacijos nariais ir t. t.

 Teisingumo ministerija informuoja, kad asmenys, kurių duomenys apie priklausymą politinėms partijoms neatitinka tikrovės, turėtų kreiptis tiesiogiai į politines partijas, kad šios ištaisytų klaidas partijų narių sąrašuose: ministerija negali vienašališkai keisti pateiktų partijų sąrašų.

 Teisingumo ministerija teigia vertindama, ar partija turi pakankamą skaičių narių, t.y. ne mažiau nei 1000 pilnamečių Lietuvos piliečių, atsižvelgsianti į turimą informaciją apie klaidas.

 Jei politinė partija, į kurią kreipiasi žmogus, neištaiso klaidos ar nereaguoja į prašymą, žmogus taip pat gali kreiptis į teismą.

 Sistemoje, kur asmenys gali pasitikrinti narystę partijoje, yra suvesti duomenys, kuriuos politinės partijos yra pateikusios Teisingumo ministerijai iki 2012 m. kovo 1 d. Ministerijai partijos iki šios datos kasmet privalo pateikti atnaujintus savo narių sąrašus, kurie yra tikrinami žiūrint, ar jie atitinka teisės aktų reikalavimus, ar šiuose sąrašuose yra pakankamai narių, ar jie yra pilnamečiai, ar jų narystė nesidubliuoja su kitų partijų sąrašais ir pan.

 Kiekvienais metais iki balandžio 1 d. ministerija privalo informuoti Vyriausiąją rinkimų komisiją apie politinės partijos narių sąrašų pateikimą bei narių skaičiaus atitikimą įstatymo reikalavimams. Jei partija sąrašo nepateikia ar pagal pateiktą sąrašą bus nustatyta, kad jame yra mažiau nei 1000 narių, ji negali dalyvauti rinkimuose bei pretenduoti į kasmet iš valstybės biudžeto skiriamus asignavimus.

 Taip pat partijos narių sumažėjus daugiau nei įstatymų leidžiamas minimumas, partija gali būti likviduota, jeigu ji pati per 6 mėnesius po tokio sumažėjimo nenutaria partijos reorganizuoti ar pertvarkyti. Jeigu sprendimas reorganizuoti ar pertvarkyti nepriimamas, tokia partija laikoma likviduojama pasibaigus šešių mėnesių terminui nuo pranešimo Juridinių asmenų registro tvarkytojui apie dalyvių skaičiaus sumažėjimą viešo paskelbimo registre dienos.

Atgal