VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 24. Žygis į ugnį

Inga Volskytė
Politikos apžvalgininkė

Seimo narys Naglis Puteikis už drąsų interviu valstybės laikraščiui „Lietuvos Aidas“ sukėlė konservatorių tarybos pasipiktinimą, tačiau vienas veikliausių ir drąsiausių Seimo daugumos narių nenusimena ir tikisi būti išrinktas į Seimą 2012 metų spalio 14 dieną. Jo nuomone, Aurelija Stancikienė ir jos vyras, Seimo pirmininkės Irenos Degutienės svarbus patarėjas ekonomikai, Dalius Stancikas paskubėjo pasitraukti iš konservatorių partijos. „Grumtynes dėl aukštesnės vietos rinkimų sąraše laikau tuštybių muge. Žmonėms atstovaujantis politikas privalo laimėti vienmandatėje, kitaip jis netikras, kabinetinis, lukašenkiškas politikas.“ Žiniasklaidai suteikta galimybė viešinti susidariusį įspūdį bendraujant su Seimo nariais, tikintis, kad mūsų kantrybė ir pasiaukojimas turėtų būti vertinami kitaip. Tokia reakcija, kai akivaizdi dauguma TS-LKD remia smurtinius policijos veiksmus rodo, kad partija nesupranta, kad nebeatspindi rinkėjų lūkesčių ir jai bus blogai per rinkimus, jei mes nesirūpinsime policijos darbu ir tiesos paieškomis, mūsų vietą užims „Drąsos kelias“ ar kitos partijos, - piktinosi kolegomis Naglis Puteikis. -
Beje, frakcijos Viešųjų ryšių grupės ir frakcijos Etikos komisijos, kurios kažkodėl svarstė mane nieko man nepranešę, už akių, nors tuo metu buvau Seimo patalpose, ir priežiūros komitetas labai klysta, ir spėju, kad tai daro tyčia, kaltindami mane dalyvavimu „Drąsos kelio“ partijos veikloje.“
Seimo narys sielojasi - TS-LKD būtų siekusi, kad būtų ištirtas Gintaro Beresnevičiaus nukankinimas policijos automobilio bagažinėje 2006 m., o ne laikytųsi viešai reiškiamos Manto Adomėno koncepcijos, kad neįrodyta, jog G.Beresnevičių nukankino policija (negi jis pats įlipo į policijos automobilio bagažinę?), tai nebūtų tokio žiauraus Garliavos šturmo 2012 m. gegužės 17 d. 7 val. ryte.
Apgailestavau, kad užuot draugavusi su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios siekia tiesos, TS-LKD nuo jų nusisuka, ar net smerkia: Priežiūros komitetas liepė TS-LKD kandidatui Šiauliuose, principingam kovotojui su korupcija, parlamento gynėjui, savanoriui, skulptoriui Gintautui Lukošaičiui iš jo agitacijų išimti žodį TIE-SOS.
Beje, dvigubus Priežiūros komiteto (kodėl toks keistas pavadinimasą, juk galėtų būti kaip visose partijose – šiek tiek daugiau Etikos ir procedūrų?) standartus puikiai atskleidė drąsus sovietų laikais persekiotas disidentas Andrius Tučkus: „partijos prezidiumas šįkart laikėsi dvigubų standartų, nes ar prisimenate, kaip partijos taryba nusprendė nepritarti alkoholio reklamos liberalizavimui ir penki iškiliausi frakcijos nariai tąkart balsavo prieš tokį sprendimą? Kodėl jų tada nesvarstėt?“.
Įdomiai renkamus partijos skyrių pirmininkus, kurie sudaro TS-LKD tarybą palygino su Katalikų bažnyčios skiriamais klebonais ir paragino paklusti vadovybei vykdomasis sekretorius R.Alekna: „Kuris klebonas kelia maištą prieš popiežių?“.
Mano kalba sukėlė tokį didelį pasipiktinimą, kad mobilizavo balsavimui absoliučiai visus užsiregistravusius tarybos posėdžiui jos narius - iš 111 registruotų 79 (71 proc.) pritarė prezidiumo siūlymui, kad būčiau paslinktas žemyn per 10 vietų iš 16 į 26 vietą, sąraše 20 buvo prieš, 12 susilaikė.
Už tai, kad balsavo prieš arba nedalyvavo balsuojant dėl energetinio saugumo paketo įskaitant atominę elektrinę.
Paskelbus mano sėkmingo perkėlimo žemyn rinkimų sąraše rezultatus, pasigirdo džiaugsmingi plojimai. Sprendžiant iš susirinkusiųjų veidų, man pasirodė, kad daugiau nei pusė TS-LKD tarybos narių ne dėl įsiteikimo vadovybei, o NUOŠIRDŽIAI tiki, kad policijos smurtas prieš bejėgius yra teisėtas ir TEISINGAS ir kad galima suiminėti vaikus, kurie piešia kreidelėmis TIES-SOS.
Manau, kad dėl tokio NUOŠIRDAUS paklydimo TS-LKD praras daug rinkėjų balsų.
Todėl bandysiu suspėti iki rinkimų įtikinti TS-LKD vadovybę ir daugumą partijos tarybos narių, kad reikia draugauti su nevyriausybininkais ir viešo intereso gynėjais, kad reikia ginti konstitucines teises į taikius mitingus ir kad reikia priešintis policijos smurtui ir jo nebeleisti, o smurtavusius – nustatyti jų kaltes teismuose, išviešinti pavardes ir skirti jiems teisingas bausmes teismų sprendimais.
Į tuštėjančią Lietuvą atvyksta daug kinų. Vien tai, kad Vilniuje veikia per 50 kinų restoranų, Algirdo gatvėje įsikūrusi Kinijos ambasada nevykdo reformų ir neprieštarauja kinų migracijai į Lietuvą. Kiek šiandien Lietuvoje apsigyveno kinų, tokios statistikos nėra. Vilniuje kinų jau yra 3000.
Ar gauna paramą kinai iš savo valstybės? Niekas nežino. Tačiau kinų skaičius, be abejo, auga. Ar tai gerai, ar blogai? Jei lietuviai visam laikui išvyksta iš šalies, vertinčiau kaip natūralų procesą. Lietuva pagal ekonominės ir finansinės disciplinos rodiklius vis dėlto vystosi ir drauge su Latvija, Estija panašiai gyvena.
Perskaičiau šeštadienio „LA“ numeryje kreipimąsi į Preziedentę: „Daugybė širdžių, kurios Jumis pilietiškai pasitikėjo ir balsavo už Jus, Prezidente, laukia drąsių Jūsų sprendimų, ypač kai turite dvejus metus veikti. Jūs, tarsi didžiulė jėga, perženkite savo prigimtinę baimę, - turite kilnų tikslą. Jūsų žodžiai turėtų suteikti daugiau realios vilties. Tauta kartu su Jumis aušroje ir kartu su Jūsų žodžiais tikisi nors akimirką kitą ieškoti Dangaus, kur kas didesnio pasitikėjimo vieni kitais. Žmogus žmogui šypsosis, kai pajus kiekviename Jūsų žingsnyje tiesą, teisingumą, nepaperkamumą, o ne išsisukinėjimą, nutylėjimą. Juk Lietuvoje išsikerojo tokia apgaulė! Jūs tik mažytę kruopelę gerų darbų Lietuvai padarėte. Aukštų pareigūnų rotacijos klausimas labai svarbus. Jaunimas ieško Jumyse tvirtybės, o kalbant apie VRK pirmininką Z.Vaigauską, beje, viešoje erdvėje, VRK internetiniame puslapyje, nėra informacijos apie jo amžių ir kada jis LR Seimo sprendimu atsisėdo į vieno svarbiausių Lietuvoje pareigūnų kėdę prie centrinio kompiuterio (rodos, 1993 m. kovo 25 d.). Jį pasiūlė kaip LDDP atstovą į VRK narius dar 1992 metų pradžioje. Kai jis tyli, kartu ir slepia savo apgavystes, kaip galima tokiu žmogumi pasikliauti? Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis jau pirmaisiais prezidentavimo mėnesiais gebėjo pašalinti visus dar Eduardo Ševardnadzės paskirtus sovietiškus pareigūnus išvalyti teisėsaugos sistemą. Gruzija ėmė atgimti. Taigi yra iš ko mokytis.“
Artūras Zuokas, Vilniaus miesto meras, įtakingiausias Lietuvoje politikas po Prezidentės D.Grybauskaitės, visuomeninio judėjimo TAIP vadovas, visuomenei siūlo 2014 m. vyksiančiuos prezidento rinkimuose ieškoti alternatyvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei. Jis žada vadovauti šio kandidato rinkimų kampanijai. Ketvirtadienį spaudos konferencijoje A. Zuokas sukritikavo Prezidentę D. Grybauskaitę ir jos pasisakymus, kuriais, anot jo, šalies vadovė save laiko neklystančia ir neatskaitinga tautai. Apie tai paskelbęs žiniasklaidai, A.Zuokas pradėjo rengtis 2014 m. vyksiantiems rinkimams. Tikėtina, kad 2014 m. Lietuvos Prezidento rinkimuose dalyvausiantis A.Zuokas bus pats rimčiausias varžovas D.Grybauskaitei. Tai patvirtina Prezidentės pareiškimas jai viešint Anykščiuose. A. Zuokas praeitą savaitę paskelbė nusivylęs D. Grybauskaitės mintimis per metinę spaudos konferenciją. Sostinės meras paragino tautą ieškoti alternatyvų dabartinei Prezidentei. D. Grybauskaitė į tokius A. Zuoko pastebėjimus atsakė, kad sveikas rungtyniavimas naudingas ne tik politikams, bet monopolines pozicijas sostinėje turintiems verslininkams.

Perskaičiau Atgal