VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 20. Bendradarbiavimo plėtrą ir ES aktualijas aptarė Lietuvos ir Jungtinės Karalystės diplomatijos vadovai

Elvyra Kaminskienė

Dvišalio bendradarbiavimo plėtrą, Europos Sąjungos (ES) darbotvarkės aktualijas, partnerystę tarptautinėje arenoje užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis aptarė su oficialaus vizito į Vilnių atvykusiu Jungtinės Karalystės užsienio ir sandraugos reikalų valstybės sekretoriumi Viljamu Heigu (William Hague).
"Jungtinė Karalystė niekada nepripažino Lietuvos aneksijos, abiejų šalių kariai kartu dalyvavo misijose Kosove, Irake ir šiandien - Afganistane. Esame kartu ten, kur reikia užtikrinti taiką ir saugumą. Tuo pačiu turime dar neišnaudotą didžiulį dvišalių politinių ir ekonominių santykių potencialą", - teigė A. Ažubalis.
Ministrai pabrėžė vis aktyvesnius šalių politinius, ekonominius ir kultūrinius ryšius, kuriuos plėtoti padeda ir gausi Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė.
A. Ažubalis atkreipė dėmesį į sparčiai augančias dvišalės prekybos apimtis ir vylėsi, kad Jungtinės Karalystės verslo atstovai aktyviau naudosis investavimo Lietuvoje galimybėmis.
Susitikime trečiadienį taip pat aptartos derybos dėl 2014-2020 m. ES daugiametės finansinės perspektyvos.
A. Ažubalis atkreipė V. Heigo dėmesį į Lietuvos susirūpinimą dėl galimo sanglaudos politikai skirtų lėšų mažinimo naujajame biudžete ir akcentavo teigiamą ES paramos poveikį Lietuvos ūkio augimui: 2001 m. Lietuvos bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui siekė 42 procentus ES vidurkio, 2011 m. - jau 62 procentus.
Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, sanglaudos politiką labai svarbu išlaikyti kaip pagrindinę priemonę visos ES konkurencingumui didinti. Jis taip pat pabrėžė, kad būtina užtikrinti tinkamą finansavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, kuris yra ne nacionalinis, bet visos ES projektas.
Britų diplomatijos vadovas Vilniuje trečiadienį taip pat susitiko su Prezidente Dalia Grybauskaite, Ministru Pirmininku Andriumi Kubiliumi. Be to, jis dalyvaus metiniame Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovų suvažiavime.

Atgal