VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 20. Okupacijos žalos atlyginimas turi tapti ES ir Rusijos dialogu

Povilas Grigas

Vyriausybės sudaryta komisija dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo antradienį pristatė Vyriausybei savo pasiūlymus. Komisija siūlo inicijuoti ir skatinti tarptautinį bendradarbiavimą SSRS okupacinio režimo nusikaltimų tyrimo ir žalos įvertinimo klausimais, perkeliant jį iš dvišalio (Lietuvos - Rusijos) į daugiašalį (Europos Sąjungos - Rusijos) formatą.
Vyriausybėje derybines nuostatas ir veiksmų planą, kaip būtų galima siekti atlyginimo už Sovietų Sąjungos okupacijos padarytą žalą, pristatė komisijos pirmininkė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė.
Vyriausybė pritarė komisijos išvadoms ir nusprendė pratęsti komisijos veiklą iki 2012 m. pabaigos, kaip ši ir prašė. Planuojama, kad komisija ateityje taps veikiančia nuolat. Dėl to diskutuojama bus rugsėjį, antradienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Premjeras Andrius Kubilius.
Vyriausybės vadovas taip pat pažymėjo, kad derybos dėl žalos atlyginimo dar gali užtrukti ilgai.
"Šie klausimai, jų sprendimas, derybos dėl jų, diskusijos dėl jų gali užtrukti ilgesnį laikotarpį ir mes turime būti tam pasiruošę", - sakė Premjeras.
Vyriausybės vadovas teigė tikįs, kad Rusija ateityje sugebės praeitį įvertinti tinkamai.
"Visos valstybės, pripažįstančios europietiškas demokratijos vertybes, turi gebėti tinkamai vertinti ir savo istoriją, ir savo atsakomybę už tai, kas tos valstybės vardu arba tos valstybės vadovų buvo istorijoje padaryta tokiu būdu, kad tai šiandien reikalautų vienokio ar kitokio įvertinimo. Ir Rusija, aš tikiu, iš tikrųjų ateityje taps demokratiška europietiška valstybe, gebės įvertinti ir tas tragedijas, kurios yra įvykę istorijoje", - kalbėjo A. Kubilius.
"Lietuvai taip pat yra tekę pakankamai skausmingai įvertinti savo istorijos puslapius, pavyzdžiui, kai kurių lietuvių dalyvavimą žydų holokauste, ir mes tai esame padarę. Nematau priežasčių, kodėl Rusija to negalėtų padaryti", - pridūrė Premjeras.
Be pasiūlymo perkelti diskusijas dėl žalos atlyginimo į kitą formatą, komisija siūlo užtikrinti nemokamos teisinės pagalbos nukentėjusiems nu SSRS okupacijos asmenims teikimą.
Ministerijoms ir tarnyboms pagal kompetenciją siūloma pavesti patikslinti, konkretizuoti ir pagrįsti sovietinės okupacijos padarytos žalos apimtis.
Taip pat siūloma pasitelkti užsienio ekspertus, parengti baigiamąją SSRS okupacinės žalos Lietuvoje apimčių studiją ir ją publikuoti lietuvių ir užsienio kalbomis, kad klausimas taptų tarptautiniu.
Be to, rekomenduojama Vilniuje surengti tarptautinį mokslo atstovų - specialistų seminarą Baltijos šalių sovietinės okupacijos raidos ir pasekmių tema, į jį pakviesti ir Rusijos mokslininkus.
Taip pat Užsienio reikalų ministerijai rekomenduojama parengti išsamią atmintinę - instrukcija Lietuvos diplomatinėms atstovybėms užsienyje, kurioje būtų suformuluota bendra Vyriausybės pozicija SSRS okupacijos žalos atlyginimo klausimu.
Darbą tęsianti komisija koordinuos pateiktų pasiūlymų įgyvendinimą, rengs ir teiks Vyriausybei bei kitoms valstybės institucijoms kitus su SSRS okupacijos žalos atlyginimu susijusius pasiūlymus.
Komisijoje dirbo ir užsienio reikalų, teisingumo ir kultūros ministerijų, Lietuvos valstybės istorijos archyvo, Lietuvos istorijos instituto, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti atstovai.

Atgal