VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 10. Oficialiai steigiamas Lietuvoje veiksiantis NATO energetinio saugumo kompetencijos centras

 

Jūratė Blažytė

 

NATO Transformacijos vadavietėje Norfolke (JAV) antradienį bus oficialiai įsteigtas Vilniuje veiksiantis NATO Energetinio saugumo kompetencijos centras.

 Steigimo dokumentus pasirašys Lietuvos, Latvijos ir Italijos įgalioti kariniai atstovai. NATO vardu dokumentus pasirašys vyriausiojo NATO pajėgų vado transformacijai pavaduotojas generolas Mečislavas Bienikas (Mieczyslaw Bieniek).

 

 Kitos susitariančios šalys Estija ir Prancūzija baigia vidines įgaliojimų derinimo procedūras ir steigimo dokumentus pasirašys artimiausiu metu. JAV ketina prisijungti kai tik bus baigtos kompetencijų centro akreditavimo procedūros.

 NATO energetinio saugumo centras steigiamas šiuo metu Lietuvoje veikiančio Energetinio saugumo centro prie Užsienio reikalų ministerijos pagrindu, išplečiant pastarojo veiklą, pertvarkant jį į NATO kompetencijos centrą ir suteikiant jam NATO tarptautinės karinės organizacijos statusą. Tikimasi, kad šį statusą NATO Šiaurės Atlanto taryba kompetencijos centrui suteiks iki šių metų pabaigos ir taip užbaigs formalias akreditavimo procedūras.

 NATO kompetencijos centras įsikurs Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje. Tarptautinį personalą sudarys atstovai iš visų kompetencijos centro veikloje dalyvaujančių šalių.

 Centrui vadovaus Krašto apsaugos ministerijos deleguotas atstovas, KAM centrui taip pat skirs penkis specialistus ir administracinį personalą. Tam, kad galėtų veikti visu pajėgumu, naujasis kompetencijų centras turės būti akredituotas pagal NATO procedūras.

 NATO Energetinio saugumo kompetencijos centrui keliami šie esminiai uždaviniai: remti karinių pajėgumų plėtros procesą, karinių misijų veiksmingumą ir operacinį suderinamumą, teikti kvalifikuotą ir savalaikę ekspertinę paramą energetinio saugumo klausimais.

 Centras analizuos energetinio saugumo ir kritinės energetikos infrastruktūros apsaugos aspektus, teiks rekomendacijas ir pasiūlymus dėl operacinio energetinio saugumo, alternatyvių energijos šaltinių pritaikymo karyboje bei gamtai draugiškų ir efektyvių karinių pajėgumų plėtros, įsitrauks į mokymus ir pratybas.

 Lietuvos iniciatyvai įkurti NATO akredituotą Energetinio saugumo kompetencijos centrą kaip indėlį į NATO veiklą šioje srityje pritarė gegužės 20-21 d. Čikagoje vykusio NATO šalių vadovų susitikimo dalyviai.

 

Atgal