VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 10. Svarbiausi Lietuvos pasiekimai - NATO ir energetikos kontekste

 

Darius Lingis

 

Lietuva užsienio politikos srityje nemažai pasiekė, tačiau svarbiausiais jos pasiekimais galima išskirti įvykdytus siekius NATO ir energetikos kontekste, mano Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška.

 Antradienį interviu "Žinių radijui" vardindamas Lietuvos pasiekimus, jis pradėjo nuo nacionalinio šalies saugumo ir gynybos, pažymėdamas, jog itin svarbus postūmis - NATO oro policijos misijos Lietuvoje neterminuotas pratęsimas. Aljanso kontekste aktualu ir tai, jog pripažintos Lietuvos pastangos, plėtojant energetinio saugumo klausimus.

 "Čia pažymėčiau labai svarbų žingsnį, kuris žengiamas antradienį - prasideda mūsų Energetinio saugumo centro akreditacija kaip NATO kompetencijos centro. Taigi iki metų pabaigos turėsime Lietuvoje oficialią NATO instituciją, Energetinio saugumo kompetencijos centrą", - sakė jis.

 D. Semaška taip pat pažymėjo ir Prezidentės iniciatyvą bei pastangas jį kuriant.

 Patarėjo teigimu, džiugu tai, jog buvo išgirstas Lietuvos susirūpinimas dėl branduolinių jėgainių statybų kaimynystėje - Rusijoje ir Baltarusijoje. Jis pažymėjo ir Europos Sąjungos indėlį, plėtojant diskusijas šiuo klausimu.

 "Čia dirbame plačiu frontu, ir ES yra aktyviai į tai įsijungusi. Ji dalyvauja derybose su trečiosiomis valstybėmis, be to, kiekviename susitikime, o konkrečiai dialoge su Rusija ir Baltarusija, siekiama, kad ji keltų branduolinės saugos klausimus, reikalautų ir siūlytų diegti pačius aukščiausius saugumo standartus", - kalbėjo jis.

 D. Semaška džiaugėsi, jog Lietuva randa vis daugiau partnerių, remiančių jos siekį stiprinti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) įgaliojimus ir mandatą, siekiant iš patariamojo jį paversti privalomuoju.

 "Prezidentės dalyvavimas tarptautiniame, pasauliniame vadovų susitikime Seule - irgi pasiekimas, nes Lietuva pirmą kartą dalyvavo tokio tipo pasaulio vadovų susitikime. Jis tapo gera proga ieškoti sąjungininkų, atkreipti dėmesį į mums rūpimus klausimus, ir mūsų vadovės pasisakymai buvo išgirsti bei palaikyti", - dar vieną pasiekimą pažymėjo jis.

 Patarėjas taip pat atkreipė dėmesį į Espo konvencijos įgyvendinimą, Karaliaučiaus srities militarizavimo klausimą. Jo teigimu, šiose srityse į Lietuvos nuomonę ir norus taip pat buvo įsiklausyta.

"O ES fronte - visas paketas žingsnių energetikos srityje, kurie tikrai mums svarbūs ir dėl energetinės izoliacijos panaikinimo ES, ir dėl Trečiojo energetikos paketo, padedančio mums atsikratyti kai kurių užsienio kompanijų - "Gazprom" - monopolistinės padėties", - pažymėjo D. Semaška.

 

Atgal