VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.06.12.Europos parlamento rinkimuose žmonėms neatstovaujama

Tomas Čyvas

Politikos apžvalgininkas

Europos Pralamento (EP) rinkimų lietuvišas gabalas labiau įdomus ne tiek pats, kiek replikomis po balsavimo.  Ir ypač „nugalėtojų“ pareiškimais. Nepretenduoju šiuo tekstu išanalizuoti visko, kuo pasidžiaugta bei pasiskųsta. Atskaitos gyvu tašku tebus, be ironijos, iškilus asmuo Dainius Žalimas ir jo priešingybė iškilus Petras Gražulis.

Rinkėjai dzin – sistemai dirbu

Dainius Žalimas yra tikrai ir protingas. Jo karjeriniai laimėjimai žinomi, neginčijami. Pakanka jau Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko patirties. O ir šiaip manau, kad savo „vetybių sistemoje“ bei susidėtame  gyvenime jis yra puikus žmogus. „Dievų miško“  autorius juk irgi sako, kad ir lagerio komendantas buvo šeimoje gal neblogas „papunia“, kalinių gi pats niekada nemušdavo. Sistema buvo tokia....

 Petras Gražulis ir Dainius Žalimas

„Pamenu, manęs per vienus debatus klausė, ką turi atstovauti europarlamentaras EP - Lietuvos ar Europos interesus? Tai itin klaidingai suformuluotas klausimas. Europarlamentaras turi atstovauti vertybinę sistemą, kuri padės Europai tapti tokia, kurioje norėtų gyventi ir kiekvienas Lietuvis, ir tiesiog kiekvienas padorus žmogus. Europos ir Lietuvos interesai neturi prieštarauti vieni kitiems. Mes jau seniai nebesame “einantys į Europą”. Mes esame Europa,“- patetiškai deklamuoja išrintasis sistemos atstovas D. Žalimas.

Čia jau tokia D. Žalimo replika po balsavimo. Su reveransais Laisvės partijai, nors veikiau jau pastaroji turi jam kojose voliotis už tai, kad iš pelnytos politinės nebūties ją ištempė. Prie glitaus ir niekingo darinio, vardu Laisvės partija, daugiau negrįšiu, o prie „Mes Europa“ - tikrai. Eikime prie „atstovavimo sistemai“.

Visi dėkoja

„Nuoširdžiai dėkoju Jums už pasitikėjimą ir paramą rinkimų metu! Jūsų balsai lėmė, kad Petrui Gražuliui pavyko laimėti vietą Europos Parlamente. Tai yra ne tik didžiulis mūsų komandos laimėjimas, bet ir įrodymas, kad Jūsų balsas yra svarbus ir gali keisti ateitį,“- taip sako ir P. Gražulis.

Gavęs Jūsų pasitikėjimą, pradedu darbus Europos parlamente.  Kiek tuštoka, kolegos tik pradeda rinktis.  Šiandien pirmieji #ALDE ir #Renew Europe delegacijų posėdžiai. Užtat hateriai nemiega. Pašte randu visko. Nekyla klausimų kieno vardu jie rašo, netgi prisistato, tačiau žodžius ne iš Švento Rašto naudoja. Žinau vieną, jiems nepavyks”, - taip rašo liberalas Petras Auštrevičius,.

Žmonės lai ir neina

Rinkėjai, na kur ne patys aktyviausi, šįkart viešai siunčiam velniop, nes su jais ir kalbėtis nėra apie ką. Tokius postalutus visiškai viešai išrašo išrinktieji. Kad ir kas nutiktų – dvieų partijų rinjėjai ateis.  

Gėdingai žemas balsavimo aktyvumas EP rinkimuose netrukdo praslydusioms personoms deklaruoti pergales. Ir netrukdo ciniškai spjauti veiduosna žmonėms, nes jie marginalizuojami, paliekami paraštėse, pirmosna pozicijosna iškeliant kažkam didingam baisiam ir žvilgančiam – „vertybinėms sistemoms“.

Daug viešoje erdvėje yra lojama, amsima ir kriuksima (sunku tai net kalbėjimu bepavadinti) apie tai, kad ir Jungtinės Europos Valstijos (pagal JAV analogiją) galėtų būti. Galėtų, jeigu tai kurtų ne „atstovaujantieji siteminėms vertybėms“ ar „vertybinėms sistemoms“.

Pamąstykime – kuris gražiau ir nuoširdžiau dabar sugiedotų Europos Sąjungos himną – štai Jums pilnas sąrašas (duokite mikrofonus, žodžius bei natas):

Vytenis Povilas ANDRIUKAITIS Lietuvos socialdemokratų partija
Petras AUŠTREVIČIUS Liberalų sąjūdis
Vilija BLINKEVIČIŪTĖ Lietuvos socialdemokratų partija
Petras GRAŽULIS Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai)
Rasa JUKNEVIČIENĖ Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai
Andrius KUBILIUS Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai
Paulius SAUDARGAS Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai
Virginijus SINKEVIČIUS Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“
Waldemar TOMASZEWSKI Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga
Aurelijus VERYGA Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Dainius ŽALIMAS Laisvės partija.

Visi pasiskelbė laimėję ir padėkojo rinkėjams

Du konkuruojantys solistai, žinoma, Gražulis ir Žalimas. Tiesiog smagu juos matyti kartu. Dauguma ten visada yra įprasti suolo trynikai, kurie gaus dideles išeitines išmokas net ir visai nieko ten nepaveikus.

Bet ir šiaip europiniuose renginiuose,  kur ta himno melodija paleidžiama,  dauguma net nežiopčioja. O balsavimuosna ateina, bent jau Lietuvoje,  konservatoriai ir „lenko“ Tomaševskio, kurį jau neva nugalėjo Andrius Tapinas, ištikimos politinės marionetės.

Sistema, kurios vertybes gina ponas Dainius, greičiausiai taip bijojo kokio nors Nacionalinio Susivienijimo tariamo, išsiprakaituoto keistose fantazijose „nacizmo“, kad savo  gavo drauguosna P. Gražulį ir V. Tomaševkskį.

Kiti nesvarbūs

P. Gražulis yra iš Seimo, po ilgų peripetijų ir keistai sureikšmintų reikalų bei pastangų išmestas asmuo. Gabus provokatorius, sėkmingas verslininkas, sakoma, kad ir bobinčius. Visiškai priešingai manąs apie gėjus, lytis ir t.t, nei buvęs KT vadovas.

Daug kas gali paklausti, kodėl aš čia sustojau ties Žalimu ir Gražuliu? Kodėl nerašau apie kubilius, juknevičienes ir blinkevičiūtes? Paaiškinimas banalus – tai sistema ir vardai, kurie save jau įsimauzoliejino. Ta pati, kuriai vertybiškai atstovauja, išeina, Žalimas.

D. Žalimas išaugo po R. Juknevičienės sparnu (buvo jos padėjėju Seime), sėkmingai buvo Krašto apsaugos ministerijos juristu, kol jo iš ten sistema sėkmingai ir laimingai nepaaukštino į KT.

Buvo, mano nuomone, geriausiu KT Pirmininku per visą šios institjucijos gyvavimo laikmetį. O štai politikas iš jo gavosi..  šiaip sau.

Kas kam rūpėjo?

P. Gražulis laimėjo ne tiek mandatą, o kiek galimybę spjauti atgal tiems, kas jį, dėl gana abejontinų priežasčių, kurias svarbiomis laikytų D. Žalimas su draugais, išmetė iš nacionalinio parlamento. Ar jis važiuos ten dar nėra aišku, bet jo rinkėjai sėkmingai pasityčiojo iš vietinių procedūrų bei prioritetų.

Kokie rinkėjai išvis atėjo balsuoti į EP rinkimus? Konservatoriais save aikantys, nes jie ateis visada. Mat jie tiki, kad vienui vieni saugo Tėvynę ir Dievą.

Dar visada atslinks V. Tomaševskio kompanija, kuri  susitempė visus, kas dar paeina ir kuriems Varšuva geriau už Vilnių bei Kauną, o dar geriau Maskva. Mat jie gyvena „Krymas mūsų“ ir „Mirtis Banderai“ realybėje.

Socialdemokratai (čia eurokomunistai taip save vadina) atėjo todėl, kad taip liepė mama ir vadovė dar senoje pionierių organizacijoje. Jiems, beje, nelabai padėjo prezidento Gitano Nausėdos politiniai bičiniai Vilijai Blinkevičiūtei. Šios organizacijos politinis stalo tenisas su tais neva konservatoriais yra vertas atskiro aptarimo.

Sauliaus Skvernelio policininkai-pensininkai  ir jų draugai atklampojo, nes reikia kažkokių dar naujų draudimų, apribojimų, leidimų ir atitinkamų „duok kažkiek“ plėtros. Kuo daugiau uždrausi, tuo daugiau gausi.

Panašiai ir „Valstiečio“ Aurelijaus Verygos reikaluose. Niekam nėra ir niekada nebuvo paslaptis, kad būtent juodasis verslas pelnosi alkoholio draudimais. Tiesiogiai, greitai ir be problemų. Visi veryginiai apribojimai, kurie, beje, nebuvo atšaukti konservatoriaus  Arūno Dulkio, tik perdalino rinką. Į tą alkoholio ir tabako rinką, įsipaišė taksistai, naktiniai barai ir kas tik nori. Iš istorijos (JAV žlugusio sauso įstatymo) arba nesimokoma, arba gal turima intereso.

----

Taigi štai, kas iš viso reikalo  išeina. Prieš porą savaičių rinkėjai pasodino premjerę, kartu su jos vyriausybe ir politika ant gėdingo puodo prezidento rinkimuose. 25 prieš 75 tai nėra šiaip pralaimėjimas. Tai turėtų būti pripažinimas, kad kažką keistai rudo malu. Išrinkta vienuolika (11) tuštukų. Dar keliems metams. Skanaus. Ir nepamirškitie sugiedodi ES himno.

Žmonės parodė, savo „aktyvumu“ ir rezultatu, kad jiems toje bei anoje vietoje yra stambulinės konvencijos. Tiek D. Žalimo niekingas rezultatas prezidento rinkimuose, tiek jo vedamos partijos arba jo paties vos ne vos išlipimas į EP iliustruoja – žmonėms nerūpi jūsų antro galo konvencijos ir daugybinės lytys. Žmonės skiria berniuką nuo mergaitės be politinių biuletenių. Bet netirpo to juk nėra gėda deklaruoti pergalę?

Darkart peržiūrėjus „laimėtojų“, kurie dėkoja rinkėjams, sąrašą – liūdna. Praktiškai tik dėl vieno. Dėl Dainiaus Žalimo. Visi kiti – atstovauja „vertybinei sistemai“ jau seniai. Žmonėms ne. Ir tu, Brutai, ir tu. Ir nerekia čia tų pasakų, kad ir Putinas nelaiko gėjų šeimomis. Jis nelaiko ir aš nelaikau, niekada nelaikysiu. Aš už laisvę, tu už laisvę, abu esame už Ukrainą, o apie jo nuomone apie šeimas be tėčių, be mamų – diskutuok su Sabatausku. Savo juridinėje scholastikoje.

Tik štai tau politinis priminimas – Europoje politinės mados keičiasi, jei nepastebėjai – nacionalistai tampa madingi. Kažkaip reiks ir konstitucionalistams suktis, kai politimnės mados pasikeis.

 

 

 

 

 

 

Atgal