VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.06.07.Prancūzijoje – atvira Bideno žinutė Putinui

Demokratijai šiuo metu kyla didesnė grėsmė nei bet kada anksčiau per praėjusius aštuonis dešimtmečius, ketvirtadienį per ceremoniją, skirtą Antrojo pasaulinio karo išsilaipinimui Normandijoje (D dienai) paminėti, sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Gyvename laikais, kai demokratijai visame pasaulyje gresia didesnis pavojus nei bet kada anksčiau nuo pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos“, – sakė jis Prancūzijos Colleville-sur-Mer mieste. „Izoliacionizmas nebuvo atsakymas prieš 80 metų ir nėra atsakymas šiandien“, – pridūrė jis.
Atiduodamas pagarbą JAV ir kitų sąjungininkų kariams, kurie 1944 metų birželį kovėsi Normandijos pakrantėje, J. Bidenas pabrėžė, kad svarbiausia yra „tvirtos sąjungos“.

Joe Bidenas sakė kalbą D dienos iškilmėse
„Tai, ką sąjungininkai kartu padarė prieš 80 metų, gerokai pranoko viską, ką būtume galėję padaryti vieni, – sakė jis. – Tai buvo galinga iliustracija, kaip sąjungos – tikros sąjungos – daro mus stipresnius, – tai pamoka, kurios, aš meldžiuosi, kad mes, amerikiečiai, niekada nepamirštume.“
Jis sakė, kad Jungtinės Valstijos neapleis Ukrainos, kuri jau daugiau kaip dvejus metus kovoja su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis. „Mes nepasitrauksime, nes jei pasitrauksime, Ukraina bus pavergta ir tai nebus pabaiga“, – sakė J. Bidenas. „Ukrainos kaimynams kils grėsmė, visai Europai kils grėsmė“, – pridūrė jis, apibūdindamas prezidentą Vladimirą Putiną kaip „tironą, siekiantį dominuoti“.
„Yra dalykų, dėl kurių verta kovoti ir mirti. Laisvė yra to verta. Demokratija yra to verta“, – sakė jis. Jis gyrė NATO kaip „didžiausią karinį aljansą pasaulio istorijoje“. „NATO yra vieningesnė nei bet kada anksčiau ir dar labiau pasirengusi palaikyti taiką“, – sakė jis, perduodamas gana atvirą žinutę V. Putinui.
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį pradėjo tris dienas truksiančias iškilmes, skirtas paminėti sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 80-ąsias metines. Jis trečiadienį Pliumleke Bretanėje kartu su veteranais pagerbė karius, kurie 1944 m. naktį iš birželio 5 d. į 6-ąją pradėjo operaciją „Overlord“.
1944 m. birželio 6 d. amerikiečių ir kitų sąjungininkų pajėgos išsilaipino Šiaurės Prancūzijos pakrantėje ir atvėrė Vakarų frontą prieš nacių Vokietiją. Šis išsilaipinimas laikomas vienu svarbiausių lūžio taškų Antrajame pasauliniame kare, svariai prisidėjęs prie sąjungininkų pergalės. D dienos iškilmės tęsis iki penktadienio. J. Bidenas Prancūzijoje praleis penkias dienas. Savo kelione jis nori pabrėžti savo įsipareigojimą JAV sąjungininkams Europoje. Savaitgalį J. Bidenas pradės oficialų valstybinį vizitą Prancūzijoje.
Lankydamasis Normandijoje, J. Bidenas susitiks ir su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu. G7 šalių viršūnių susitikime Italijoje kitą savaitę numatytas dar vienas asmeninis J. Bideno ir V. Zelenskio susitikimas. V. Zelenskis ketvirtadienį atvyko į Prancūziją su dviejų dienų oficialiu vizitu. Prezidentas E. Macronas penktadienį priims jį Eliziejaus rūmuose Paryžiuje.
J. Bidenas pažadėjo, kad Ukraina nenaudos JAV ginklų smogti Maskvai JAV prezidentas J. Bidenas ketvirtadienį tvirtino, kad JAV ginklai nebus naudojami Maskvai atakuoti, prieš tai davęs leidimą Ukrainai Vakarų tiekiamais ginklais smogti taikiniams Rusijoje. Reaguodamos į Rusijos puolimą šiaurės rytų Ukrainoje, JAV ir kai kurios kitos šalys leido Kyjivui naudoti Vakarų tiekiamus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje.
„Juos leista naudoti netoli sienos, kai jie (rusų ginklai – red.) naudojami kitoje sienos pusėje konkretiems taikiniams Ukrainoje atakuoti, – sakė J. Bidenas ketvirtadienį interviu „ABC News“. – Mes neleidžiame smogti už 200 mylių į Rusiją ir neleidžiame smogti Maskvai, Kremliui.“ Praėjusią savaitę JAV pareigūnai sakė, kad Vašingtonas iš dalies panaikino savo apribojimus, kad Ukraina galėtų ginti savo rytinį Charkivo regioną, kuris ribojasi su Rusija. JAV pozicijos pasikeitimą pareigūnai aiškino tuo, kad Rusija kasdien apšaudo Charkivą, antrą pagal dydį Ukrainos miestą. Vokietija taip pat pareiškė, kad suteikė Ukrainai leidimą šaudyti Vokietijos tiekiamais ginklais į taikinius Rusijoje. J. Bidenas sakė, kad JAV tiekiami ginklai skirti smogti „iškart už sienos, (iš) kur jie sulaukia nemažai ugnies iš įprastinių ginklų, kuriuos rusai naudoja Ukrainoje žudyti ukrainiečiams“.
Prezidentas kalbėjo Prancūzijoje, kur dalyvauja išsilaipinimo Normandijoje (D dienos) 80-ųjų metinių minėjimo renginiuose.

 

Atgal