VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.12.21. Krašto apsaugos ministerija inicijuoja mobilios oro gynybos sistemos įsigijimą

Krašto apsaugos ministerija ketina stiprinti Lietuvos oro gynybos pajėgumus įsigyjant mobilią trumpojo nuotolio oro gynybos sistemą. Planuojama, kad šis naujas pajėgumas Lietuvos kariuomenei bus perkamas bendradarbiaujant su Švedijos gynybos ministerija.

 

Krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė gruodžio 20 d. Stokholme su Švedijos kariuomenės Gynybos resursų administracija (FMV) pasirašė preliminarų susitarimą, kuriuo Lietuva prisijungė prie šios institucijos turimos trumpojo nuotolio oro gynybos sistemų įsigijimo sutarties.

 

„Trumpojo nuotolio oro gynybos sistema reikšmingai sustiprins mūsų oro erdvės apsaugą. Bendradarbiaudami su FMV inicijuojame tolesnes pirkimo procedūras, kurių metu paaiškės tiksli įsigijimo kaina, apimtis ir visos kitos detalės“, – sako viceministrė G. M. Tučkutė.

 

Mobili trumpojo nuotolio oro gynybos sistema užtikrina greitą oro taikinių aptikimą ir efektyvų atsakomųjų priemonių panaudojimą esant įvairioms grėsmėms iš oro. Planuojama, kad pirmieji trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos komponentai gali būti pristatyti į Lietuvą 2025 metais, o visa sistema – iki 2027 metų.

 

Viceministrė vizito Stokholme metu turėjo ir dvišalį susitikimą su Švedijos gynybos viceministru Peteriu Sandwallu. Aptartas šalių bendradarbiavimo stiprinimas Švedijai tapus NATO nare, įskaitant galimą švedų įsitraukimą į NATO oro policijos misiją ar NATO Rotacinį oro gynybos modelį. Viceministrai taip pat diskutavo apie Lietuvos formuojamą Ukrainos išminavimo koaliciją.

 

Atgal