VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.12.19. Sąžinės balso – Petro Gražulio Seime nebus

Panaikintas P. Gražulio Seimo nario mandatas

2023 m. gruodžio 18 d. surengtame neeiliniame posėdyje Seimas po slapto balsavimo nusprendė panaikinti Petro Gražulio Seimo nario mandatą. Už tai numatantį Seimo nutarimą balsavo 86 Seimo nariai, prieš buvo 8, susilaikė 4 Seimo nariai.

Balsavime nedalyvavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos ir Mišrios grupės Seimo nariai.

Šį sprendimą Seimas priėmė atsižvelgdamas į Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad Seimo nario Petro Gražulio veiksmas – sąmoningas balsavimas už kitą Seimo narį – prieštarauja Konstitucijai, ir kad šiuo veiksmu jis esą „šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką“.

Pagal Seimo statutą, nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių (85 parlamentarai).

Konstitucijoje įtvirtinta, kad asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, gali užimti Konstitucijoje nurodytas su priesaikos davimu susijusias pareigas, kai nuo Seimo sprendimo dėl pašalinimo ar mandato panaikinimo yra praėję ne mažiau kaip 10 metų.

Seimo narys, Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) pirmininkas Petras Gražulis sako, kad toks Seimo sprendimas jo nenustebino. P. Gražulis iš politikos trauktis nežada ir sako dalyvausiąs Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Apkalta P. Gražuliui surengta dėl to, kad 2022 metų rugsėjį, sprendžiant klausimą dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto išbraukimo iš darbotvarkės, jis esą balsavo už Seimo narį socialdemokratą Liną Jonauską.

Prieš balsavimą buvo neaišku, ar pakaks balsų Seimo nario mandato panaikinimui.  Pirminiai balsų skaičiavimai buvo tokie, kad balsų mandato panaikinimui turėjo nepakakti.  Seimo valdančiosios daugumos vadovybė viešai teigė, kad specialiai šiam balsavimui savo narių nemobilizuos. Tačiau iš visko sprendžiant pasistengė, kad balsų nepritrūktų.

Manoma, kad paremti šią apkaltą buvo įkalbėti valdančiojoje koalicijoje anksčiau skeptiškai dėl mandato panaikinimo nusiteikę nariai.

Seimo nario P. Gražulio padėjėjas ir Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) pirmininko pavaduotojas Naglis Puteikis sakė: „Laimi energetikų klanas, kuris konservatorių ir kitų valdančiosios daugumos partijų rankomis papirko socdemus, darbiečius ir dalį kitos opozicijos. Bet nei Petras Gražulis, nei Tautos ir teisingumo sąjunga

 

 

Atgal