VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

11.09. Verčianti suklusti beprotiška Lietuvos pažanga - nuo "Almaxo" iki "Cambrige Analytica"

Liberalų sąjūdis pirkosi rinkimams britišką smegenų ploviklį, - pranešė praėjusį savaitgalį žurnalistas Tadas Iganatavičius "Lietuvos ryte". Ir atpasakojo turinį sutarties, kurią dar 2014 metais Liberalų sąjūdis pasirašė su pasaulyje nelegalia veikla išgarsėjusios britų kompanijos "Cambridge Analytica" pagrindine įmone "SCL Elections".

Darius Kuolys

Liberalų pirmininkas Eugenijus Gentvilas nuo sandėrio su britais atsiribojo ir tikino, kad partijos sekretoriaus Raimondo Imbraso pasirašyta sutartis yra "nesusijusi su partija": 

"Aš į tą sutartį dar nesu įsigilinęs, bet britai mums turėjo pateikti kažkokią analitinę medžiagą apie Vilniaus miesto rinkėjus, o partija už tai įsipareigojo sumokėti. Paslaugos buvo perkamos Vilniaus mero rinkimams ir nesusijusios su partija, todėl aš apie tai nežinojau. Tik dabar matau sutartį ir tai, kad joje įsipareigota pateikti kandidato į merus R. Šimašiaus rinkėjo portretą. Bet nežinau, koks buvo sukurtas produktas“.

Buvęs liberalų pirmininkas Remigijus Šimašius sutarties išviešinimą komentavo kaip prieš jį nukreiptą partijos išpuolį. Tačiau nutylėjo, kodėl, anksčiau žurnalistų klausiamas, Liberalų sąjūdis neigė bendradarbiavęs su "SCL Elections".

Buvęs liberalų sekretorius R. Imbrasas paaiškino, kad jo pasirašyta sutartis liberalams buvusi naudinga: „Jie mums pateikė „D2D“ kompanijos elektroninę versiją. Iš Registrų centro britai pirko duomenis apie rinkėjus." 

Taigi turime įdomų vaizdą: britų kompanija, 32 pasaulio valstybėse teisėtomis ir neteisėtomis priemonėmis mėginusi paveikti rinkimus, Lietuvoje tarsi dirbusi legaliai. 

Lieka neatsakyti klausimai:  

1. Kokia konkreti lietuvių smegenų poveikio priemonė už partines liberalų lėšas buvo sukurta? Ar Eugenijui Gentvilui tai pavyks išsiaiškinti ir mums pranešti?

2. Ar ši priemonė buvo ir kaip buvo panaudota? Ar bus naudojama ateityje?

3. Ar kitos Lietuvos biudžetinės partijos, kaip ir liberalai neigusios bendradarbiavimą su "SCL Elections" ir "Cambridge Analytica", ateityje nesiteisins sušlubavusia atmintimi?

4. Ar "Registrų centras" ir toliau legaliai pardavinės Lietuvos piliečių duomenis užsienio kompanijoms, besiverčiančioms tų pačių lietuvių smegenų plovimu? 

5. Ar tokius duomenis Rusijos tarnybos gali pirktis iš mūsų valstybės įstaigų tik per Vakarų kompanijas, ar ir tiesiai per Rusijoje įsteigtas įmones, "almaxus" ir kitas?

6. Gal Lietuvos valstybė galėtų ateityje partijoms kompensuoti tas lėšas, už kurias jos perka moderniausias technologijas lietuvių smegenims plauti, taip prisidėdamos prie neabejotino šalies konkurencingumo ir pažangos?

Atgal