VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.02. Kaip liberali valdžia nelegalių migrantų krizę “valdo”

Ramūnas Karbauskis

 

Jei mes būtume taip valdę nelegalių migrantų krizę, kaip dabartinė valdžia, mus būtų nulinčiavę tiek politiniai oponentai, tiek ir visa žiniasklaida. Bet su šia valdžia viskas kitaip. Jiems leidžiama ne tik klysti, bet ir daryti, ką nori, ypač su mokesčių mokėtojų pinigais, bei kelti tiesiogines grėsmes Lietuvos piliečių saugumui.

Įvykių seka:

*Liepos – rugpjūčio mėnesiais Migracijos departamentas prie vidaus reikalų ministerijos nutraukė viešą duomenų skelbimą apie nelegalius migrantus, jų pateiktus ir migracijos departamento prie VRM išnagrinėtus prieglobsčio prašymus. Šie duomenys buvo reikalingi vertinant nelegalių migrantų krizės valdymą. Jau daugiau kaip savaitę mes kreipėmės į migracijos departamentą ragindami viešinti trūkstamus duomenis. Tik po šio mūsų kreipimosi jie buvo per kelis etapus paviešinti.

Nelegalūs migrantai Druskininkų užkardoje/ Luko Balandžio nuotr.

*Paskelbus duomenis, pastebėjome daug nesutapimų: per šiuos metus jau išnagrinėtų prieglobsčio prašymų, gautų prašymų ir likusių nenagrinėtų prašymų skaičių suma nesutapo su bendru nelegalių migrantų skaičiumi ir nesutapimas buvo ypač reikšmingas – buvo daugiau kaip 800 nelegalių migrantų skirtumas. Tai kėlė klausimą, ar duomenys tikslūs, o, galbūt, valdžia kažką slepia nuo visuomenės.

*Žiniasklaida šį trečiadienį išsiaiškina, kad nuo visuomenės slepiamas šokiruojantis faktas – Lietuvoje nuo sausio mėnesio per 700 nelegalių migrantų yra pabėgę iš sulaikymo vietų ir pagauta jų vos šeštadalis. 558– laisvėje ir niekas nežino kur.

Valdžia slėpė šiuos faktus, nes tai būtų demonstravę visišką jos neįgalumą valdyti nelegalių migrantų krizę. Dabar tampa aišku, kodėl Vakarų Europoje pasirodė pranešimai apie ten atsiradusius nelegalius migrantus, kirtusius Lietuvos sieną. Dabar akivaizdu, jog galimai gali būti meluojama ir dėl sėkmingai stabdomų nelegalių migrantų, bandančių įveikti Lietuvos sieną.

Kyla nerimas dėl visuomenės saugumo – niekas nėra užtikrintas, kad pabėgę nelegalūs migrantai nėra linkę nusikalsti. Kaip bebūtų, tokie nuslėpti duomenys griauna pasitikėjimą valstybės institucijomis ir lieka neaišku, o kuo gi tikėti, jei jos meluoja.

*Galiausiai, įsisiūbavus duomenų apie nelegalius migrantus nuslėpimo krizei, Gabrielius Landsbergis pareiškia, kad „situacija stabilizavosi“ ir išeina atostogų. Užsienio reikalų ministrui, konservatorių partijos pirmininkui tai, kas yra nestabilumo viršūnė – kai net valstybės institucijų teikiamais duomenimis negali pasitikėti – reiškia visišką stabilumą. Matyt, tarptautinių žodžių žodyne reiks keisti žodžio „stabilumas“ reikšmę.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė taip pat didelių problemų nemato ir pažada nelegalus labiau saugoti. Saugoti nelegalius migrantus pradės tik tada, kada paaiškėjo slėpta informacija apie nelegalių migrantų pabėgimų mastą.

*Akivaizdu, jog liko daugybė neatsakytų klausimų: ar per 500 nerastų bėglių yra kažkokioje apskaitoje? Kas įvyko su jų išlaikymui, tame tarpe – ir maitinimui, skirtais pinigais? Jie „panaudoti“, nepanaudoti, grąžinti į biudžetą? Ar toks didelis skaičius (kas šeštas pabėgęs nelegalas) buvo vertintas įsigyjant namelius, nes juk jų gyventojų bus mažiau nei planuota? Tuos klausimus teks pateikti ir Europos Sąjungos Komisijai, nes pinigai nelegalių migrantų išlaikymui skiriami ir iš ES biudžeto.

Jei tokia situacija būtų susiklosčiusi praėjusioje kadencijoje, mus būtų viešai “nukryžiavę”. Neliečiamieji lieka neliečiamaisiais ir jų beviltiškas valdymas, sprendimai, kartais netelpantys į sveiko proto rėmus, skleidžiamas melas tampa Lietuvos kasdienybe ir stumia mūsų valstybę į bedugnę…

 

Atgal