VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

04.01.Seimo Antikorupcijos komisija pritarė STT ir VTEK 2020 m. veiklos ataskaitoms

Seimo Antikorupcijos komisija aptarė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) 2020 m. veiklą. Atkreiptas dėmesys į abiejų institucijų skirtą išskirtinį dėmesį korupcijos ir interesų konfliktų prevencijai, viešojo ir privataus sektoriaus švietimui, antikorupcinės aplinkos, tarnybinės ir lobistinės etikos politikos formavimui.

Komisija įžvelgė akivaizdžią VTEK pažangą įdiegiant naujas ir efektyvias priemones: skaidrių teisėkūros procesų informacinę sistemą (SKAIDRIS) ir privačių interesų registrą (PINREG), padėsiančias užtikrinti skaidresnę lobistinę veiklą, teisėkūros procesą, privačių interesų deklaravimą ir viešojo intereso užtikrinimą. Tačiau atkreipė dėmesį, kad siekiant išlaikyti stebimą progresą bei įgyvendinti 2021 m. numatytus veiklos prioritetus, būtina toliau stiprinti VTEK instituciją. Komisija siūlys Vyriausybei, tikslinant šių metų biudžetą bei sudarant kitų metų biudžetą, didinti VTEK skiriamą finansavimą, o Seimo valdybos prašys atsižvelgti į esamą situaciją, vertinant VTEK papildomų pareigybių tvirtinimo tikslingumą.

Aptariant STT veiklą, komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis atkreipė dėmesį, kad savivaldai atiduodama vis daugiau kompetencijų, todėl daugėja rizikų priimant sprendimus. Tai rodo ir Lietuvos korupcijos žemėlapio 2020–2021 m. tyrimai, todėl būtina įvertinti esamas rizikas. A. Stončaitis taip pat ragino į prioritetines STT veiklos sritis įtraukti viešųjų pirkimų sistemos skaidrinimo priemonių rengimą, nes šiuo metu stebima situacija rodo, kad ši sritis vis dažniau susiduria su korupcija.

Komisija pritarė STT ir VTEK numatytiems 2021 metų veiklos prioritetams korupcijos rizikų mažinimo srityje, viešojo sektoriaus subjektų atsakomybės skatinimo ir dalyvavimo kuriant korupcijai atsparią aplinką procese, tarptautinio kyšininkavimo atskleidime, neteisėtai įgyto turto paieškoje, interesų konfliktų kontrolės srityje, mokymų bei metodinės pagalbos kontrolės subjektams teikime.

 

 

Atgal