VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

03.19. Karantino pabaigos dar nematyti

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Žodis "karantinas" yra kilęs iš žodžio "quarantena", venetų kalba reiškiančio keturiasdešimt - būtent tiek dienų būdavo neleidžiama į Venecijos uostą atplaukusių laivų jūreiviams išlipti iš laivo, baiminantis maro epidemijos XIII - XV amžiuje. Lietuvoje visuotinis karantinas trunka gerokai ilgiau - kaip tik minime karantino įvedimo metines, o bendrai per pastaruosius metus karantine praleidome net 222 dienas* (iš 365)! Įvesti karantino ribojimai pakeitė mūsų elgseną. Google gyventojų mobilumo duomenys rodo, kad apsilankymų skaičius prekybos** ir laisvalaikio vietose per pastaruosius metus Lietuvoje vidutiniškai sumažėjo 37% - tai vienas didžiausių kritimų visame pasaulyje (žr. grafiką) ir žymiai didesnis kritimas nei Skandinavijos šalyse, kuriose dėl taikomų švelnesnių karantino ribojimų kritimas siekė vos 12-19%.

Įdomu tai, kad sumažinę savo apsilankymų skaičių prekybos ir laisvalaikio vietose, lietuviai ženkliai padidino apsilankymų skaičių maisto prekybos vietose (dažnai maisto prekėmis prekiaujančios įmonės prekiaudavo ir ne maisto prekėmis). Apsilankymų skaičius šiose vietose išaugo net 8% - tai didžiausias augimas iš visų EBPO šalių***. Laikas parodys, kokį poveikį 222 dienos karantino turės ekonominei bei socialinei šalies raidai, bet tikėkimės, kad karantino pavadinimas nebus pakeistas į "infinitiną"

* pirmasis karantinas Lietuvoje truko 93 dienas (nuo 2020 m. kovo 16 iki 2020 m. birželio 17), o antrasis trunka jau 129 dienas (nuo 2021 m. lapkričio 7) ir pabaigos dar nematyti (formaliai šiuo metu jis yra pratęstas iki 2021 m. kovo 31 dienos)

** Išskyrus maisto prekių ir vaistų prekyba. Google apibūdina šią kategorija taip: "Mobilumo tokiose vietose, kaip restoranai, kavinės, prekybos centrai, teminiai parkai, muziejai, bibliotekos ir kino teatrai"

*** Daugelyje EBPO šalių apsilankymų skaičius maisto prekių parduotuvėse krito, išskyrus Pietų Korėją, Graikiją, Norvegiją, Čekiją ir Estiją.

 

Atgal