VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

03.06. Kaukių kritimo metas

Algimantas Rusteika

 

 Tai ne mano mintis – neatsimenu kas taip taikliai apibūdino. Kai žiurkėms gamina nuodus, tai padaro labai kvapnų ir visų žiurkių mėgstamą, dievinamą maistelį. Ir įdeda labai mažą mirtinų nuodų dozę, kad žiurkės suėstų ir nepajaustų.

Stambulo konvencija – toks maistelis, žiurkės – mes. Kad suėstume skanias tekstų granules apie daužomas moteris ir kilnų norą jas apginti, tarsi to nebūtų įstatymuose. Kad prarytume mirtiną socialinių lyčių, neapykantos kalbos, visuotinės minčių kontrolės ir totalitarinės valstybės nuodą.

Skundimo linijos paleistos, minčių policija socialiniuose tinkluose jau veikia be jokių konvencijų. Ratifikavus bus automatiškai įvesta baudžiamoji atsakomybė, žodžio laisvė galutinai užčiaupta, nors ir dabar jos nebedaug. Darbotvarkėje – esminiai, konstituciniai valstybės ir visuomenės teisinės sistemos pokyčiai, kurie bus nebegrįžtami.

Rinkimus prapylėm ir visiškai nesvarbu, ar tame bepročių ir menkystų Seime būtų vienas ar net trys antisisteminiai kandidatai, ar ne – tai absoliučiai nieko nepakeistų. Toks yra užzombintos, niekuo nebetikinčios tautos nusivylimo, privatizuotos valdžios, parsidavusios žiniasklaidos propagandos ir rinkiminių manipuliacijų rezultatas.

 Tik pati visuomenė dabar gali save išgelbėti

Politiniame lauke jokių permainų ir galimybių neliko, nebūkim naivūs – žiūrint į telikus nieko nepakeisim. Susinaikinimo slinktį gali sustabdyti tik atsibudę iš baimės ir letargo žmonės. Nebėra laiko ir galimybių galvoti, dvejoti, rinktis savus ar svetimus, prisiminti senas nuoskaudas ir nesusikalbėjimus. Tik pati visuomenė dabar gali save išgelbėti.

Prieš rengiamą sveiko proto, tikrųjų žmogaus teisių ir valstybės likučių galutinį sunaikinimą turi telktis visos neparlamentinių partijų ir opozicijos sveikosios jėgos, visuomeniniai judėjimai, krikščioniškos ir regionų bendruomenės, besikuriančios piliečių iniciatyvos. Svarbios kiekvieno žinomo ar “eilinio“ žmogaus, dar nenuklydusių į alternatyvią realybę ar nepasislėpusių abejingumo narveliuose, pastangos.

Tuo atveju, jeigu visuomenės mažumos išrinkta valdžia pervažiuotų buldozeriu ir priimtų Konstitucijai prieštaraujančias nuostatas, kiekvienas pilietis turi Konstitucijos 3 straipsnyje nustatytą teisę priešintis tiems, kas prievarta, šiuo atveju – apgaule kėsinasi į konstitucinę santvarką. Spontaniškos visuomenės protesto reakcijos – visos reikalingos, būtinos, tikros ir remtinos.

Tegul teisiškai ne absoliučiai tikslios peticijos yra teisingos, nes atspindi žmonių nerimą ir valią.  Visi kreipimaisi, eitynės ir važiuotynės, visi veiksmai turi susilieti į vieną galingą srautą. Taip, pavasario potvynis visada pakelia dumblo ir šiukšlių, tai normalu. Sterilių žmonių ir idealių judėjimų krizinėse situacijose nebūna, tačiau tai apsivalymo metas.

Žodžio laisvė gali būti galutinai užčiaupta

Kova bus negailestinga, belaisviai neimami. Būkime orūs ir teisingi, nepasiduokime provokacijoms, išsaugokime rimtį, dvasinį lygmenį ir meilę, kas jiems ne tik nepasiekiama, bet tiesiog nesuprantama. Lietuva atsilaikė prieš okupacijas ir šarvuočius, tremiama ir suguldoma pasityčiojimui šventoriuose. Nejaugi neatsilaikysim prieš ŠITUOS ir ŠITAS?

Valdžia vis labiau įsibaimina, blaškosi ir ima krūpčioti, sako kvailas kalbas, tačiau rengiasi eiti iki galo. Net  samdomi rašeivos mobilizuoja savo hipsteriukus ir rengia pseudopeticijas, kuriomis nori “paneigti“ piliečių valią.

Kiek čia buvo rašančių ir komentuojančių – sakykit, kur, kada, ką daryti! Ir kai tikrai prireikdavo,  drąsuolių nelikdavo. Artėja tas metas, kai teks pakelti užpakalius nuo sofų dėl savęs ir savo vaikų ateities. Visos kaukės nukris ir pamatysime viską tikrumo šviesoje. Save taip pat.

 

 

Atgal