VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

01.23. Naujoji JAV valdžia: kokios diplomatinių santykių perspektyvos ir kada tikėtis J. Bideno vizito Lietuvoje?

Jungtinių Valstijų prezidentu tapus Joe Bidenui, Lietuvos ir JAV santykiai saugumo srityje išliks tvirti. „Lietuva išlieka svarbia JAV sąjungininke“, – teigia JAV ambasadorius Robertas Gilchristas (Robert Gilchrist). 

„JAV tikslai yra nuoseklūs, jie drastiškai nepasikeis ir J. Bidenui tapus prezidentu. J. Bidenas ir naujas valstybės sekretorius rodo dėmesį JAV kariniams įsipareigojimams ir glaudžių santykių palaikymui su Lietuva“, – konferencijos metu sakė R. Gilchristas. Taip pat svarbūs išlieka kiti demokratiniai partneriai ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Didesni pokyčiai išryškės per kelis mėnesius. 

R. Gilchristo teigimu, Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas gynybos ir saugumo srityje yra labai tvirtas – tą liudija ir tai, jog šalyje trečią kartą dislokuotas amerikiečių karių batalionas. Vis dėlto ambasadorius negalėjo atsakyti, ar J. Bideno kadencijos metu pavyks pasiekti Lietuvos Vyriausybės programoje numatytą dvišalį susitarimą, apibrėžiantį nuolatinį bataliono dislokavimą šalyje.

J. Bidenas. Flickr.com nuotr.

Ambasadorius pabrėžė, kad JAV puikiai supranta saugumo iššūkius, su kuriais susiduria Baltijos šalys ir yra tvirtai įsipareigojusi šio regiono saugumui ir gynybai.

Sąjungininkių JAV ir Europos Sąjungos (ES) požiūriai išsiskyrė ES ir Kinijos investicijų sutarties klausimu. Europos Sąjungai (ES) ir Kinijai pasirašius bendrą susitarimą dėl iki šiol didžiausios ir ambicingiausios investicijų sutarties, kuria Kinija žada atsiverti Europos įmonėms, JAV liko neišgirsta. Būtent JAV prašiusi ES susitarimo nepriimti.  

„Kai kuriais aspektais JAV sutinka su sutartimi, tačiau ne su visais. Kinija – agresyvus regionas, sulaukiantis pastabų dėl žmogaus teisių užtikrinimo šalyje“, – sutartį komentavo R. Gilchristas. Netrūksta kritikos, esą Europa negali tiesiog pasitikėti Kinijos įsipareigojimais, neturėdama papildomų kontrolės svertų. 

Pasak ambasadoriaus, santykių su Rusija JAV „perkrovimas“ neplanuojamas, o tarpusavio santykius šalims apsibrėžti bus būtina. „Manau, kad bus tam tikrų bendradarbiavimo taškų, bet nemanau, kad tą galima įvardinti kaip perkrovimą“, – sakė ambasadorius.

Jis taip pat akcentavo akcentavo, kad JAV prezidento administracijos nariai pasisako už sankcijų Rusijai įvedimą dėl šios veiksmų prieš opozicijos atstovą Aleksejų Navalną, dalis jų pritaria sankcijoms už Krymo okupaciją.

Nepastebėta nelieka ir situacija Baltarusijoje. J. Bidenas palaiko demokratijos svarbą šalyje. Gruodį paskirta nauja JAV ambasadorė Julie Fisher Baltarusijai, iš jos galima tikėtis naujo požiūrio į esamą padėtį Baltarusijoje ir bendradarbiaujant su kaimyninėmis šalimis. 

R. Gilchristas sako, kad nors Lietuva vis dar neturi nuolatinio ambasadoriaus Vašingtone, šalis yra girdima.

Kada būtų galima tikėtis J. Bideno ar kitų aukšto rango JAV politikų vizito Lietuvoje, pasak ambaadoriaus, dar per anksti spėlioti. Jis pažadėjo, jog vienas iš jo darbų bus užtikrinti, kad šalis sulauktų J. Bideno ar kito aukšto rango pareigūno vizito Lietuvoje

Demokratas J. Bidenas trečiadienį prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu per iškilmingą ceremoniją ant Kapitolijaus laiptų. Jis pakeitė rinkimus pralaimėjusį Donaldą Trumpą (Donald Trump).

R. Gilchristas ambasadoriumi Lietuvoje paskirtas prieš metus.

 

Atgal