VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

11.21. Signalas naujiesiems valdantiesiems

Saulius Skvernelis

LR Ministras pirmininkas

Visų pirma – suprantu ir gerbiu Ramūno Karbauskio sprendimą trauktis iš Seimo. Tai drąsus ir principingas sprendimas.

Akivaizdu, jog tai, kas šiomis dienomis vyksta Seime, yra signalas naujiesiems valdantiesiems, jog egzistuoja ribos, kurių peržengti demokratinėje valstybėje nevalia niekam. Apgailestauju, tačiau turiu konstatuoti, kad su nauja valdančiąja koalicija atsiranda ir naujos „parlamentarizmo“ tradicijos. Įsismaginus, pajutus keršto skonį ar dėl kitų priežasčių nutarta išstumti LVŽS atstovus iš visų įmanomų parlamentinių formatų.

Tenka pripažinti, kad naujosios Seimo pirmininkės kalbos apie pagarbą ir dialogą, kurias išklausėme frakcijoje prieš jos paskyrimą, tebuvo tik gražiai supakuotas melas. Nuoširdžiai atsiprašau rinkėjų, kad juo patikėjome ir palaikėme jos kandidatūrą.

Šiandien aišku, kad turime ieškoti alternatyvių kelių tinkamam rinkėjų atstovavimui. Naudosimės visomis galimomis priemonėmis, siekdami vykdyti parlamentinę kontrolę ir priežiūrą. Tokių priemonių tikrai yra, ne viena ir ne dvi. Esame jas numatę.

Didžiausiai opozicinei frakcijai ir kartu vienintelei realiai opozicijai nereikia valdančiųjų išmaldos ar kažkokių sudėtingų kombinacijų, siekiant užimti opozicijos lyderio pareigas. Opozicija turi ginti teises tų, kuriuos ignoruoja valdantieji - tą ir darysime.

Pažadu, kad su Lietuvos žmonėmis kalbėsime tiesiai ir atvirai. Parodysime, kokie netoleruotini ir nesuvokiami procesai bei principai grįžta į šalies politiką.

Kol kas vis dar turiu vykdyti laikinojo Ministro Pirmininko pareigas. Tačiau tikrai noriu kuo greičiau perduoti jas naujajai premjerei ir įsilieti į parlamentinį darbą. Būsiu aktyvus ir imsiuosi lyderystės Seime. Telksiu opoziciją ir neleisiu, kad būtų pažeidinėjami pamatiniai demokratiniai principai.

Naujieji valdantieji nenori realios ir stiprios opozicijos. Jie nori vadinamosios „geltonosios opozicijos“, kurią galima valdyti ar papirkti postais. Įjungtas buldozeris ir įgyvendinamas keršto planas – kitaip tokio elgesio pavadinti negalėčiau. Klausimas vienas: kiek laiko turės praeiti, kol jie supras, jog taip elgdamiesi diskredituoja ne opoziciją, o save?

Didžiausios opozicinės frakcijos teisės turi būti gerbiamos. Mes galime dirbti kartu su valdančiaisiais, tačiau tikrai nesileisime būti stumdomi ir žeminami. Tautos suteiktas mandatas mus įpareigoja principingai ginti demokratines vertybes ir mes tai darysime.

Opozicijos teisių ir pagrindinių demokratinių principų laikymas turi būti užtikrintas. Jei jau pačiomis pirmosiomis dienomis negebate to padaryti Lietuvos Respublikos Seime – kaip šį principą įgyvendinsite Lietuvoje?!

 

Atgal