VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.28. Prezidentas: valstybės institucijos privalo visiškai užtikrinti piliečių saugumą po Astravo AE paleidimo

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį su Ministru Pirmininku ir ministrais aptarė Lietuvos pasirengimą Astravo atominės elektrinės (AE) keliamoms grėsmėms. Susitikime aptartas Vyriausybės, ministerijų, savivaldybių bei kitų atsakingų Lietuvos institucijų pasirengimas įgyvendinti įstatymų nuostatas dėl šalies gyventojų sveikatos ir aplinkos apsaugos, civilinės saugos sistemos parengties ir nesaugiai gaminamos elektros neįsileidimo į Lietuvos rinką.

 LR Prezidentas G.Nausėda susitinka su  Ministru Pirmininku ir ministrais . lrp/Robertas Dačkus nuotr.

Susitikime, kuriame dalyvavo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, buvo aptarta, kaip valstybės rezervas parengtas galimiems incidentams Astravo AE.

„Astravo AE pradėjus gaminti elektros energiją, Vyriausybė su atsakingomis Lietuvos institucijomis turi būti pasirengusios įgyvendinti Lietuvos įstatymų nuostatas: apsaugoti Lietuvos gyventojų sveikatą ir aplinką bei neįsileisti nesaugiai gaminamos elektros į Lietuvos rinką“, – teigė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, Astravo AE energetinis paleidimas yra paskutinis skambutis Lietuvos civilinės saugos parengčiai – neatsakingo kaimynų elgesio akivaizdoje privalome maksimaliai pasirengti valdyti atsirandančias grėsmes ir rizikas, todėl būtina stiprinti civilinės saugos sistemą, kuri turėtų maksimaliai efektyviai veikti, užtikrinti sklandų valstybės ir savivaldybių institucijų sinchronizuotą veikimą, kuris garantuotų gyventojų saugumą. Šie uždaviniai teks ir naujajai Lietuvos vyriausybei.

Baltarusija Astravo AE pirmojo bloko paleidimo darbus tęsia nekreipdama dėmesio į branduolinės saugos problemas, streso testų rekomendacijas bei tarptautinius standartus. Liepos mėnesį Prezidentas buvo sušaukęs Valstybės gynimo tarybą, kurioje buvo analizuojama situacija dėl gyventojų apsaugos ir elektros rinkos užkardymo ir sutarti konkretūs uždaviniai. Pirmadienį netoli Lietuvos sienos statomos branduolinės jėgainės saugumo problemas Prezidentas aptarė ir su Europos Komisijos viceprezidentu Valdžiu Dombrovskiu.

Prezidento iniciatyva spalio mėnesį Europos Vadovų Taryba pabrėžė, kad aukščiausių saugos reikalavimų vykdymas ir streso testų rekomendacijų įgyvendinimas Astravo AE turės įtaką tolesniems ES ir Baltarusijos santykiams.

 

Atgal