VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.06. Kariuomenės infrastruktūros projektai centralizuoti Infrastruktūros valdymo agentūroje

„Pastatyti kokybiškus, funkcionalius  ir Lietuvos kariuomenės poreikius atitinkančius pastatus ten, kur jie turi būti pastatyti ir tada, kada jie turi būti pastatyti“,  – taip svarbiausią naujosios  krašto apsaugos sistemos padalinio – Infrastruktūros valdymo agentūros ( IVA)  prie Krašto apsaugos ministerijos  – tikslą pristato jos  direktorius Algirdas Kuliešius. Šių metų vasarą įsteigta agentūra yra atsakinga už naujų statinių statybą ir rekonstrukciją, elektroninių apsaugos sistemų įdiegimą ir kariuomenės infrastruktūros plėtros darbų įgyvendinimą.

Spalio 5 d. krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis apsilankė  agentūroje, kur su jos  direktoriumi bei agentūros padalinių vadovais  aptarė agentūros darbus.  

„Privačiame sektoriuje klientų poreikių patenkinimas yra esminė sėkmingo įmonės vystymosi sąlyga, todėl tokia nuostata vadovausimės ir Infrastruktūros valdymo agentūroje. Mūsų klientas yra Lietuvos kariuomenė, tad ir agentūros tikslas bus pastatyti reikiamus objektus taip, kad būtų patenkinti Lietuvos kariuomenės poreikiai, sukurta infrastruktūra didintų šalies gynybinę galią ir stiprintų nacionalinį saugumą”, –  akcentavo susitikime su ministru IVA vadovas.  

Išaugus krašto apsaugos sistemos finansavimui, pastaraisiais metais kariuomenėje vykdomų projektų apimtys išaugo keliasdešimčia kartų. Jei 2015 metais ministerijos Infrastruktūros plėtros departamentas vykdė 9 projektus, tai šiuo metu, pasak  A. Kuliešiaus, jo vadovaujama agentūra dirba su  maždaug  180 infrastruktūros objektų,  kurių svarbiausi susiję su Lietuvos kariuomenės modernizavimu –  karinės technikos įsigijimais, Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės plėtra, šauktinių gyvenimo ir buities sąlygų pagerinimu, statomais amunicijos sandėliais, kt.  Vykdomi projektai yra skirtingose  įgyvendinimo stadijose – vieni pradėti rengti, kiti – statybos stadijoje,  dar  kiti  –   pridavimo valstybinei komisijai ir naudotojui  etape.

 Per tris savo veiklos mėnesius  agentūra perėjo prie projektinio statomų  objektų valdymo. Kiekvienam objektui yra priskirtas projektų vadovas, atsižvelgiant į jo patirtį ir kompetencijas. Kiekvienam projektui yra padarytas kalendorinis darbų grafikas,  aiškiai įvardinti statybos etapų pradžia ir pabaiga. „Agentūros projektų vadovas tampa statybos proceso savininku ir yra atsakingas už įgyvendinimą“, –  sako direktorius A. Kuliešius, akcentuodamas, jog agentūroje sukoncentravus kompetentingus ir patyrusius statybų srities specialistus, bus kaupiama ekspertinė patirtis apie didelių krašto apsaugos infrastruktūros projektų įgyvendinimą Tai padės užtikrinti sklandesnį ir spartesnį statybų procesą bei  racionaliau naudoti biudžeto lėšas.

 Įgyvendindama projektus  IVA glaudžiai bendradarbiauja su Gynybos resursų agentūra, kuri yra atsakinga už krašto apsaugos sistemos viešuosius pirkimus.  „Nuo bendro  abiejų agentūrų  specialistų darbo  priklauso, ar statomas objektas bus pastatytas laiku“,  –  įsitikinęs A. Kuliešius.

 Paraleliai agentūroje vyksta ir kitas svarbus procesas – ieškomi ir  įdarbinami  trūkstami statybos specialistai. Šis procesas  jau  yra įsibėgėjęs ir iki šių metų pabaigos bus atrinkta ir  priimta apie 20  specialistų – daugiausia statybos  bei  EAS diegimo bei priežiūros specialistų.

Šiuo metu agentūroje dirba 37 darbuotojai, kurių etatai perkelti iš pertvarkytų Krašto apsaugos ministerijos padalinių. Iki 2021 m. rudens ketinama suburti iki 65 žmonių komandą, todėl į agentūrą kviečiami darbuotojai ir iš krašto apsaugos sistemos, trūkstamo reikiamos kvalifikacijos ir patirties personalo ieškoma ir už sistemos ribų. Naujoje agentūroje siekiama sutelkti įvairaus profilio specialistų – projektų vadovų, sąmatininkų, techninių prižiūrėtojų, ekspertų, kt. – kompetencijas.

Infrastruktūros valdymo agentūra  įsteigta 2020 m. liepą centralizavus kariuomenės infrastuktūros valdymą.  Ji įkurta Krašto apsaugos ministerijos Infrastruktūros plėtros departamento pagrindu, į ją pakvietus ir specialistus iš ministerijos Logistikos departamento bei Informacinių technologijų tarnybos. 

KAM nuotraukoje (aut. A. Pliadis) – šių metų vasaros pabaigoje LDK Kęstučio batalionui oficialiai perduotos naujos kareivinės.  

 

 

Atgal