VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.02. Proto tinginiai be atsakomybės jausmo

Rimvydas Valatka

 

Už ką balsuoti? Gal patartumėte? Dienos klausimas Lietuvoj Nr. 1. Galima būtų apsimesti, kad neišgirdai. Panašiai, kaip kai kas nors pusėtinoj kompanijoj paleidžia tylų smirdintį šnipą. Kam dar gadinti nuotaiką, kuri ir taip jau sugadinta? Bet čia klausia poničkos su universitetų diplomais. Ką galima atsakyti?

O ką galima būtų atsakyti katalikui, kuris rimtu veidu porina, kad jis tiki amžinu gyvenimu su visų krikščionių prisikėlimu, bet dar labiau tiki reinkarnacija, kai jo menka sieliūkštė kitame gyvenime persikels į žiurkę, katiną, kiaulę ar kokią Širinskienę su Jedinskiu?

Žmogus, kuris klausia, už ką balsuoti, aiškindamas, kad jie visi vagys, yra proto tinginys. Plius narcizas. Įsivaizduojantis, kad visi turi eiti dabar iš proto dėl to, kad jam, vargetai, nėra už ką balsuoti. Bet ir tai dar ne viskas. Tai proto tinginys, narcizas ir tipas be jausmo atsakomybės, kurią iš paskutiniųjų bando užkrauti kitam žmogui.

Žmogus visada turi pasirinkimą.EPA-Eltos nuotr.

Žmogus visada turi pasirinkimą. Vienas iš tų dviejų pasirinkimų bus blogesnis už kitą. Arba geresnis, nelygu kaip pažiūrėsi. Ir tas, kuris paėmė dėžutę su 106K, ir tas, kuris, tapęs ūkio ministru, ateina pas premjerą ir sako, kad jam reikia paimti iš valdžios daug milijonų, nes jis daug investavo į rinkimų kampaniją, yra tiesiog atgrasūsi tipai.

Tačiau vienas iš jų vis tiek yra šlykštesnis už kitą. Ypač tas, kuris reikalavo atkato iš Vilniaus universiteto (tai faktas), o dabar, lyg niekur nieko vaizduoja patyręs nušvitimą ir peza, kad atsako už savo žodžius, yra šlykštesnis, o su juo einantieji drauge yra tikri šlykštukai. Palyginti su tais, kurie atsiribojo nuo to, kuris paėmė dėžutę su 106K.

Atsakingas žmogus, ne proto tinginys ir ne narcizas, iš gausybės detalių prieis prie išvados, kas yra didesnis blogis, o kas ne toks didelis. To metu tingaus proto žmogus tik uždavinės retorinius klausimus, už ką jam, nabagui, balsuoti ir dar jausis pasaulio teisuoliu.

Nebūtų labai sunku patarti tingaus proto narcizui, net tam, kurio atsakomybės jausmas išpreparuotas, už ką jam balsuoti. Tik prasmės tame veiksme nebūtų jokios.

Žmogus, kuris savo galvą laiko šaldytuve, galiausiai vis tiek viską supainios. Be nuosavos galvos neįmanoma priimti gero sprendimo. Jei ką toks tinginys ir prisimins, tai tik faktą, kad štai tas ar anas tipas, bl... jam neteisingai patarė.

Paprastai kalbant, proto tinginys su narcizo kompleksu ir be atsakomybės jausmo tik tam ir užduoda tą neva tai gudrų klausimą, už ką jam balsuoti (inkšdamas, kad nėra už ką), tik tam ir klausia, kad savo atsakomybę kaip kilpą užnertų ant kito žmogaus, būtinai žinomo, kaklo. Kad galėtų po to ūdyti jį ir aiškinti, kaip jį vargšelį, išdūrė.

Nepasiduokite proto tinginio, narcizo ir žmogaus be atsakomybės jausmo spaudimui. Lai įpranta atsakyti už tai, ką pridirbo po savim. Būtent per tokius tipus Lietuvoje esam priėję prie karbauskių, skvernelių, širinskienių, kepenių ir visiško Lietuvos sukolchozinimo. Regis, patiems proto tinginiams ir narcizams pradeda nepatikti, ką jie yra pridirbę.

 

Atgal