VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

08.10. Kelios mintys dėl situacijos Baltarusijoje

Gabrielius Landsbergis

Status quo:

1. Pokyčiai Baltarusijoje akivaizdūs. Pilietinė bendruomenė gimsta ir jos jau nebenuraminsi su pasakomis apie degtinę ir traktorius. Žmonės nori laisvės. 

2. Lukašenka koks buvo diktatorius, toks ir liko. Visos kalbos apie suartėjimą su ES tėra krokodilo ašaros, nėra ir nebuvo prasmės jomis tikėti.

Gabrielius Landsbergis

Po prezidento rinkimų žmonės Minske išėjo į gatves

Aliaksandras Lukašenka

3. Putinui (ir Xi) vakarykščiai vaizdai iš Minsko yra kaip baisiausias košmaras. Maidanas jau prie jų sienų. Todėl jie dės visas pastangas, kad situacija jokiu būdu nesieskaluotų. 

 

Ką daryti:

1. ES nebegali likti tik besirūpinanti (ar labai besirūpinanti) sąjunga. Dabar yra metas parodyti, ką reiškia Geopolitinė sąjunga, kurią pažadėjo Von der Layen. Parama ir solidarumas su protestuotojais ir opozicija, naujų rinkimų reikalavimas, sankcijos režimui. Jokio grįžimo prie bussiness as usual su save Baltarusijos prezidentu pasiskelbusiu Lukašenka. 

2. Reikalinga plati paramos pilietinei bendruomenei programa. Stipendijos, finansinė parama besikuriančioms organizacijoms ir bendruomenėms. Kuo daugiau jaunų žmonių turi turėti galimybių atvykti į ES. TikToko karta nebenori bebro diktatoriaus prezidento kėdėje. 

3. Reikalingi technologiniai sprendimai neleidžiantys režimui blokuoti prisijungimo prie interneto. Turėjom Laisvos europos radiją, Vatikano radiją. Dabar reikia laisvos Europos Interneto. 

4. Prieš kelias savaites kreipiausi į ministrą Linkevičių kviesdamas įtraukti režimo atstovus į Lietuvos Magnitskio sąrašą, kad šiems būtų užkirstas kelias atvykti į Lietuvą. Po vakar nakties potencialių sąrašo dalyvių gerokai padaugėjo. Tikiuosi, kad ministras laikosi žodžio ir tie, kurie dorojosi su Baltarusijos režimui nepritariančiais žmonėmis (ar tai jėgos struktūros, ar politikai) nepateks į Lietuvą. 

5. Tai tik pirmas žingsnis. Lietuva turi reikalauti, kad ES turėtų vieningą Magnickio įstatymą, kuris leistų blokuoti ne tik atvykimą į ES, bet leistų užšaldyti, režimų atstovų, grubiai pažeidžiančių žmogaus teises, finansus ES šalyse. 

6. Lietuvos Prezidentas drauge su Lenkijos vadovu kadaise vyko į Ukrainą Oranžinės revoliucijos metu padėti Ukrainai virsmo metu. Šiandien Baltarusijoje situacija kita, Ukrainoje tuomet nebuvo baltarusiško režimo, su Lukašenka apie rinkimus nėra ka kalbėtis. Bet reikia padėti opozicijai, jų balsas turi būti girdimas visame pasaulyje. Mūsų valstybės vadovai galėtų imtis šios rolės.

 

Ką jau padarėme:

Šiandien su Ingrida kreipėmės į Europos Liaudies partijų vadovus, tarp kurių yra ir daug valstybių vadovų, siūlydami vieningą poziciją - nauji, sąžiningi rinkimai Baltarusijoje ir sankcijos režimui už smurtą bei rinkimų klastojimą.

Atgal