VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

08.08. Prezidentas: raginu Baltarusiją užtikrinti saugius, laisvus, sąžiningus rinkimus ir fundamentalias žmogaus teises

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda telefonu kalbėjosi su užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi. Pokalbyje aptartas politinės situacijos Baltarusijoje vertinimas, šaliai besirengiant Prezidento rinkimams rugpjūčio 9 dieną.

„Atidžiai stebime Baltarusijos Prezidento rinkimų kampaniją ir raginame laikytis visuotinai pripažintų demokratijos principų. Baltarusijoje, Europos šalyje, netoleruotinos represijos prieš pilietinę visuomenę. Raginu Baltarusijos vadovybę užtikrinti saugius, laisvus, sąžiningus rinkimus ir fundamentalias žmogaus teises bei laisves. Smerkiu bet kokį Rusijos kišimąsi į Baltarusijos Prezidento rinkimų eigą ir baigtį“, – teigė Prezidentas.

Pokalbio metu šalies vadovas paragino užsienio reikalų ministrą užtikrinti operatyvų dialogą su Baltarusija ir Europos Sąjungos institucijomis dėl Baltarusijos Prezidento rinkimų proceso bei principingai ginti Lietuvos pozicijas dėl Astravo AE saugos problemų įtvirtinimo tarptautiniu lygiu, šiai pradėjus branduolinio kuro pakrovimo į pirmąjį reaktorių procesą.

Prezidentas dar kartą patvirtino, kad Lietuvos pozicija dėl Astravo AE nesikeičia. „Šis objektas yra grėsmė mūsų šalies nacionaliniam saugumui, visuomenės sveikatai ir aplinkai. Lietuva turi būti pasirengusi apsaugoti Lietuvos gyventojus ir gyvybinius interesus“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas akcentavo griežtą Lietuvos poziciją nepirkti elektros energijos, pagamintos šalyje, kurioje veikia nesaugi atominė elektrinė, bei nesuteikti Kruonio HAE rezervų Baltarusijai.

Užsienio reikalų ministrui pavesta sustiprinti Lietuvos institucijų ir ekspertų koordinaciją bei teisingos informacijos sklaidą ES ir tarptautiniams partneriams apie Astravo AE saugą, taip pat sutelkti jėgas ir mobilizuoti diplomatines pastangas, kad nesaugiai pagaminta elektros energija nepatektų ne tik į Lietuvos, bet ir į regiono bei ES rinkas.

Atgal