VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

06.07. Tobulų valstybių ar visuomenių nėra ir negali būti

Linas Kojala

Politologas

Tai, kas vyksta JAV gatvėse, perpina pyktį dėl tragiškos aukos; rasinių įtampų ir socioekonominės sistemos spragų; Temidės, kuriai kartkartėm nukrenta raištis nuo akių; žmonių, kurie neturėdami nieko bendro su idėjomis tiesiog naudojasi situacija bei užsiima smurtu ir chuliganizmu.

Deja, tai ne įvykis, o procesas, viena ar kita forma besitęsiantis nuo pat JAV susiformavimo. Gal kiek makabriška, bet turbūt mažai kas tikisi, kad ateityje nieko panašaus nebebus.

Visgi susikoncentravę į tai, kas vyksta, neturime pamiršti platesnio paveikslo. Tobulų valstybių ar visuomenių nėra ir negali būti; neverta užsiimti ir 'whataboutizmu', į kylančią kritiką atkertant: "O kaip yra pas jus? Ar tik ne dar blogiau?" Tiems, kas imasi atsakomybės kelti standartų kartelę aukštyn, neverta dairytis atgal ir tuo pateisinti savo kluptelėjimų. Net jei tam kiltų pagunda.

Šiame kontekste ne kartą prisiminiau garsiojo Samuelio Huntingtono sentenciją, konstatuojančią faktinę realybę ir chaoso metu brėžiančią vektorių tolyn: "Kritikai sako, kad JAV yra melas, nes realybė toli gražu nepasiekia užsibrėžtų idealų. Jie klysta. JAV nėra melas; tai - nusivylimas. Bet JAV gali būti nusivylimu tik todėl, kad JAV tuo pačiu yra ir viltis."

Atgal