VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

05.09. Danajai iš Vyriausybės

Česlovas Iškauskas

 

Grupė Seimo narių konservatorių parengė Atmintinų dienų įstatymo pataisą, kad gruodžio 5 – oji būtų minima kaip Padėkos savanoriams diena. Kodėl jos negalime minėti siaučiant pandemijai, jau šiandien, trys pataisos iniciatoriai aiškina, kad JTO Tarptautinė savanorių diena už ekonominę ir socialinę plėtrą, dar vadinama Savanorystės diena, būtent tądien minima dar nuo 1985 m.

Iš tiesų, būtent šiandien mes turime nusilenkti ne tik gydytojams, gydantiems ir prižiūrintiems sunegalavusius žmones, dūstantiems aklinoje apsaugos aprangoje, ne tik slaugei ar valytojai, rizikuojančiai savo ir savo šeimos sveikata, bet ir miniai savanorių, kurie be atlygio, be savo gyvenimo ir taip pat kontaktuodami su tūkstančiais galbūt irgi infekuotųjų aprūpina vienišius, izoliuotuosius, dažnai nelaimingus, trokštančius išsiveržti iš pavojaus zonos.

Tad kodėl Padėkos savanoriams dieną mes nukeliame net po septynių mėnesių?

Čia norėjau pridurti: padėkokime ir valdžios atstovams, kurie, be visų klaidų, uoliai ir nuoširdžiai organizuoja kovą su koronavirusu. Bet susilaikiau. Ir štai kodėl.

Praėjusią savaitę Vyriausybė nutarė beveik pusantro milijardo eurų skirti visiems, kurie šiandien arti skurdo ribos. Iš esmės iniciatyva gera: išaugs vaiko pinigai, galės atsigauti darbo netekusios šeimos, neįgalieji, padidės įvairios šalpos išmokos, bus „patepti“ bedarbiai, pensininkai. Štai čia ir stabtelėkime.

Senas antikinis posakis „bijok danajų, dovanas nešančių“ (iš romėnų poeto Vergilijaus poemos „Eneida“) šiandien reiškia ne tiek galimą priešo klastą, kiek netiesiogiai liudija apie blogai parengtą planą – socialistiniu principu viską išdalinti visiems, brangiai skolintus pinigus išmėtyti neatsirenkant, kam jų mirt gyvent reikia, o kas gali dar verstis. 900 tūkstančiams pensininkų mokėti po 200 eurų, tam skiriant 180 milijonus, – tai dovana, kuri kelia begalę įtarimų. Vienas iš jų, kodėl šios masinės išmokos nukeliamos net į rugpjūtį, kai daugeliui jų reikia šiandien? Ar tai nesusiję su spalio 11-ąją numatytais Seimo rinkimais? Kažkas pajuokavo, kad valdantieji galėjo šias išmokas mokėti spalio 10-ąją… Kodėl šis sumanymas suprantamai nepaaiškinamas žmonėms, nors Vyriausybė nuolat kritikuojama, kad jos komunikacija su visuomene nėra aukšto lygio?

Premjeras S. Skvernelis dievagojasi, kad toks dosnumas nesusijęs su rinkimais. Tuomet su kuo? Opozicija teigia, kad jau dabar pasiskolinti pinigai yra valstybės biudžete. Galbūt bankai nepasirengę juos pervesti „Sodrai“? O gal neblogos palūkanos nuo pusantro milijardo kapsi į tų pačių bankų ar Vyriausybės (kas galėtų paneigti: gal ir į privačias) kišenes? Kodėl pensininkai ir bedarbiai pagal išmokų poreikį nesuskirstyti į tam tikras kategorijas? Nors pensininkams skiriama vienkartinė išmoka nesudaro nė 10 proc. visų socialinei atskirčiai mažinti numatytų pinigų, ar jų negalima buvo papildomai nukreipti smulkiam ir vidutiniam verslui finansuoti, mokyklų infrastruktūrai gerinti, tiems patiems gydytojams, globos namų darbuotojams ar savanoriams skatinti? Klausimų daug, ir jie verčia opoziciją šį Vyriausybės sprendimą apskųsti Konstituciniam Teismui.

Kur buvęs kur nebuvęs į dovanų dalybas įsijungę ir Seimo Kultūros komiteto vadovas Ramūnas Karbauskis. Jo šventinis pareiškimas Gegužės 1-ąją turėtų pradžiuginti kultūros darbuotojus. „Valstiečių“ lyderis pažadėjo, kad paramos lėšos kultūros sektoriui sieks šimtus milijonų eurų. Jo nuomone, ypač nuskriausti menininkai, renginių organizatoriai. Iš 5 mlrd. eurų vertės ekonomikos skatinimo paketo kultūrai artimiausiu laikotarpiu bus skirti 7 milijonai, o vėliau – šimtai milijonų.

Kaip sakoma, ačiū ir už tai, bet Seimo Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis pabrėžė, kad Vyriausybė ilgalaikio plano, kaip pagelbėti kultūros sričiai, neturi, o injekcijos į kultūros sritį turėtų būti 5-6 kartus didesnės. Valdantiesiems kultūra nėra prioritetas, o pirmenybę jie teikia pažadams, nukreiptiems į artėjančius rinkimus, ELTAI sakė Seimo narys.

Taigi, priimdami dovanas iš šiuolaikinių danajų, gerai pagalvokime: gal tai Trojos arklys?

 

 

Atgal