VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

04.18. Psichologinės pandemijos fazės

Linas Kojala

Politologas

Po pirminio pakilimo laukia nuotaikų smukimas. Pasaulio ekonomikos forumas skaičiuoja, kad šiuo metu 2,6 mlrd. žmonių gyvena vienokio ar kitokio karantino sąlygomis. Pažymima, kad tai yra bene "didžiausias kada nors atliktas psichologinis eksperimentas". Psichologų teigimu, karantinas skatina nuotaikų kaitą, nemigą, stresą, nerimo jausmą, pyktį, irzlumą, emocinį išsekimą, todėl tai gali sąlygoti "perdegimus ir su stresu susijusį socialinį atsitraukimą" antroje 2020 metų pusėje. Todėl vyriausybės raginamos suteikti prieigą prie pagalbos, taip pat informuoti visuomenę, ko galima laukti ir kaip geriau su problemomis susidoroti. (WEforum)

*Rusijos piliečiai Italijoje siūlo vietos gyventojams pinigų už tai, kad šie nusifilmuotų vaizdo klipe dėkodami Vladimirui Putinui ir Rusijai už pagalbą kovoje su pandemija. Teigiama, kad WhatsApp tinkle sklinda siūlymas už nufilmuotą ir socialiniame tinkle patalpintą vaizdo įrašą gauti 200 eurų. Rusijos ambasada Italijoje pranešimus pavadino "apsimetėlių provokacija". (The Moscow Times, La Repubblica)

*Britų karo veteranas Tomas Moore'as įgyvendino tikslą ir iki 100-ojo gimtadienio spėjo šimtą kartų apeiti savo namus. Per šią interneto vartotojų išpopuliarintą akciją jis britų sveikatos apsaugos sistemai surinko net 12 mln. svaro sterlingų. (BBC)

*Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen teigia, kad Europa turėtų "iš širdies atsiprašyti" Italijos dėl to, kad netinkamai padėjo šiai valstybei pandemijos pradžioje. "Tiesa ta, kad mums prireikė pernelyg daug laiko tam, kad suprastume, jog norėdami apsaugoti save turime saugoti vieni kitus." (FT)

*Po to, kai Putinas, pradėdamas kalbą tarptautiniame susitikime, kostelėjo, Kremlius turėjo išplatinti komentarą, kad su prezidento sveikata "viskas gerai". (Kommersant)

*Labiausiai pažeistų Rusijos ekonomikos sektorių patirti nuostoliai pandemijos kontekste gali viršyti 200 mlrd. eurų, skelbia Nacionalinė reitingų agentūra. Labiausiai bus paveiktas paslaugų sektorius. Be to, baiminamasi, kad 15,5 mln. žmonių gali netekti darbo. Rusijoje užsikrėtimų skaičius toliau auga - palyginti su vakar, jis padidėjo 14 proc. ir pasiekė beveik 28 tūkst. (Kommersant)

* Donaldas Trumpas užsimena, kad JAV gali siųsti ventiliatorius į Rusiją, mat "Maskvoje šiandien labai sunku". (The Moscow Times)

* Rusija šią savaitę turėtų paskelbti, kad gegužės 9 d. Pergalės paradas yra atidedamas. Kiek anksčiau to paprašė ir Rusijos veteranų organizacijos. Tuo metu Baltarusija planuoja paradą Minske surengti. (RBC)

*Pasiekėme tik trapią tarpinę sėkmę, teigia Vokietijos kanclerė Anglera Merkel. Padėkojusi piliečiams, kurie liko namie, ir medikams, ji taip pat pranešė, kad parduotuvės, kurių plotas mažesnis nei 800 kv. m., galės pradėti veikti nuo balandžio 20 d. (laikydamosis aukštų higienos normų). Mokyklos pradės atverti duris nuo gegužės 4 d., o masiniai renginiai nevyks bent iki vasaros pabaigos. Be to, kuriama išmaniojo telefono programėlė, kuri padės sekti viruso plitimą ateityje. (Politico)

* Helmholtzo infekcijų tyrimų centro profesorius Michaelis Meyeris-Hermannas išreiškė skepsį dėl Vokietijos vyriausybės sprendimų švelninti karantiną. "Iš epidemiologins pusės švelninimas yra neteisingas sprendimas, apie tai nereikėtų kalbėti. Mano prioritetas būtų viską laikinai sustabdyti tam, kad galėtume sugrįžti į normalias vėžes netolimoje ateityje." (ZDF)

*Portugalija džiaugiasi, kad Ispanijos tragedija kovoje su virusu į kaimyninę šalį nepersimetė; skaičiuojama, kad mirtingumo rodiklis Portugalijoje siekia 3 proc., tuo metu Ispanijoje - daugiau nei 10 proc. Taip yra nepaisant to, kad Portugalijos visuomenėje asmenų virš 80 m. skaičius yra didžiausias ES po Italijos ir Graikijos, o sveikatos apsaugos sistema garsėjo problemomis. Portugalijos suvaldytą situaciją galėjo lemti anksti įsigalioję karantino suvaržymai, nors kai kas ieško ryšio su intensyvia ilgamete tuberkuliozės skiepų kampanija, taip pat švaresniu oru. (Politico)

* iPhone išleido naują SE telefono modelį, kurio kaina sąlyginai maža - tik $399 (anot telefonai.eu, 64GB variantas Europos rinkoje kainuos 479 eurus, 128GV – 529 eurus, o 256GB – 649 eurus.). Pasak kūrėjų, vieną kamerą turintis telefonas su 4,7 colių ekranu turės sparčiausią „Apple A13” procesorių, be to, veido atpažinimo funkciją pakeis įprastas pirštų antspaudų skeneris. Kompanija tikisi, kad modelis bus patrauklus pandemijos kontekste smunkant ekonomikai. (FT)

*Prancūzijos sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai, tiesiogiai dirbantys stabdant pandemiją, gaus priemokas, siekiančias €500-€1500. Jos taip pat nebus apmokestintos. (Politico)

*Prancūzija nuogąstauja dėl pandemijos kontekste augančios lyčių nelygybės. Atlikti tyrimai rodo, kad 54 proc. moterų skiria bent dvi valandas per dieną namų ruošos darbams, tuo metu tarp vyrų tokių tik 35 proc. (Le Parisien)

 

Atgal