VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

04.03. Paveikslėlis: tokį vaizdą mato JAV prezidentas spaudos konferencijų metu

Linas Kojala

Politologas

JAV žvalgybos institucijos neturi abejonių, kad Kinija slepia tikrąjį viruso išplitimo ir aukų mastą. Apie tai buvo informuoti Baltieji rūmai. (Bloomberg)

JAV politikai svarsto apie didžiulės apimties infrastruktūros vystymo programą, kuri leistų kovoti su augančiu nedarbu. Prognozuojama, kad jis netrukus gali šoktelėti nuo 3,5 proc. dabar iki 10 proc. (New York Times)

Kinijos pagalba Europos valstybėms, kovojančioms su COVID-19, yra selektyvi, rašo britų ekspertė Elisabeth Braw. Pavyzdžiui, jos negavo Švedija. Švedijos ir Kinijos santykiai pastaruoju metu komplikuoti; švedai skyrė literatūros apdovanojimą leidėjui Gui Minhai, kuris garsėja kaip Kinijos valdžios kritikas. Jis buvo pagrobtas 2015 m. Tailande ir šiuo metu kalinamas Kinijoje. Kadangi skiriant apdovanojimą dalyvavo ir Švedijos vyriausybė, Kinijos atstovai grasino sankcijomis, draudimais atvykti į šalį, taip pat ekonominio bendradarbiavimo suvaržymu. Švedijos politinės partijos tokį Kinijos elgesį vieningai pavadino "netoleruotinu". (Foreign Policy; CEPA)

Kinijos žiniasklaida skelbia, kad pastaruoju metu skyrė pagalbos Ispanijai už 50 tūkst. dolerių. Anot Braw, paliktas nuošalyje faktas, kad Ispanija įsigijo medicininių prekių iš šios šalies už 473 mln. dolerių. (Foreign Policy)

 Baltarusija ir toliau planuoja rengti Pergalės dienos paradą, skirtą "75-osioms Pergalės Didžiajame Tėvynės kare" metinėms gegužės 9 d. Planuojama, kad parade dalyvaus daugiau nei 3 tūkst. karių, įskaitant atvykusius iš Rusijos ir Kinijos; viskas truks apie valandą. (Belta)

Rusija Pergalės dienos paradą svarsto rengti be žiūrovų arba perkelti į rugsėjo/lapkričio mėn. (Kommersant)

Aleksandras Lukašenka tikina, kad nėra ko nerimauti. "Aš laikausi Trumpo formulės. Man patiko jo pastarieji pareiškimai. Jis sakė, kad jei greitai negrįšime į darbus, daugiau žmonių mirs nuo nedarbo ir bado, nei nuo koronaviruso. Trumpas teisus. Turime dirbti ir išnaudoti visas galimybes apsisaugoti nuo krizės." Jis taip pat pažymėjo, kad nemato priežasčių atidėti vasaros pabaigoje numatytus prezidento rinkimus. Baltarusijoje užfiksuoti 163 COVID-19 atvejai ir dvi mirtys. (Belta)

ES toliau svarsto, kaip gelbėti smunkančias pietų valstybių ekonomikas. Dėl bendro skolinimosi mechanizmo praėjusią savaitę sutarta nebuvo (priešinosi Nyderlandai, Vokietija), tačiau dabar Prancūzija siūlo steigti apibrėžto laikotarpio fondą (5-10 metų), kuris iš esmės atliktų tą pačią bendrą skolinimosi funkciją. Be to, svarstoma paprasta kelių dešimčių milijardų eurų parama krizės kamuojamoms šalims, taip pat ES mechanizmas kompensuoti nedarbo išmokas. Proveržio tikimasi kitą savaitę vyksiančiame ES finansų ministrų posėdyje. (FT)

 Norvegija susiduria su dideliais ekonominiais sunkumais. Prognozuojama, kad šalies BVP šiemet smuks 1,5-7 proc. (priklausomai nuo pandemijos eigos); be to, jau dabar patirti kaštai dėl naftos kainų kritimo, valiutos vertės sumažėjimo ir augančio nedarbo vertinami 19 mlrd. dolerių. Tiesa, valstybė turi atsargos fondą, kuriame šiuo metu yra apie 950 mlrd. dolerių. (FT)

Prancūzijos ministras pirmininkas Edouardas Philippe pažymi, kad karantino priemonių atsisakymas nebus visuotinis. Kitaip tariant, suvaržymai bus švelninami palaipsniui, atsižvelgiant į atskirų regionų situaciją. Kol kas konkrečių apibrėžčių, kada tai bus galima pradėti daryti ir vadovaujantis kokiais kriterijais, prancūzai neturi. (Le Parisien)

Smurto artimoje aplinkoje atvejams išaugus trečdaliu, Prancūzijoje numatyta priemonė, leidžianti smurtą patiriančioms moterims pranešti apie tai vaistinėse. Jei moterys į jas atvyksta su partneriu, vaistinės darbuotojui galima pasakyti kodą ("Kaukė 19"), kuris suprantamas kaip signalas iškviesti policiją. Be to, Prancūzijos valdžia kompensuos iš viso apie 20 tūkst. nakvynių viešbučiuose moterims, kurios norės pabėgti nuo smurtaujančio partnerio. (Reuters)

 Britų institucijos ragina parduotuves nepardavinėti šokoladinių Velykinių kiaušinių, nes tai nėra "būtinoji prekė". Parduotuvės tokio reikalavimo būtinybės nesupranta. (BBC)

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte ragina policiją ir karuomenę nušauti asmenis, kurie pažeidžia karantino reikalavimus. (Washington Post)

 Vokietijos parlamento užsienio reikalų komiteto vadovas Norbertas Röttgenas ragina permąstyti NATO misiją pandemijos akivaizdoje. Jo manymu, reikia iš naujo apibrėžti grėsmes bei būdus joms įveikti. (DIe Welt)

Jungtinių Tautų Pasaulio maisto organizacija skelbia, kad globalios maisto kainos praėjusį mėnesį smuko. Tą sąlygojo sumažėjusi paklausa bei naftos kainų kritimas. (Die Welt).

 

Atgal