VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

04.03. Iš šios krizės išeisime labai daug ko išmokę

Vidmantas Janulevičius

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vice prezidentas

Kas bendro tarp visų paskutinių krizių, mus užklupusių Lietuvoje? 2 dalykai: nežinomybės baimė ir pinigų, kapitalo stygius.

1998 m. Rusijos krizė daugiausiai palietė mūsų eksportuotojus rytų kryptimi. Tai buvo sudėtinga krizė, bet Lietuvos verslas pasižymintis kantrumu ir lankstumu greitai persiorientavo į Vakarų rinkas ir iš to netgi išlošė. Stabilumas, vakarietiška kultūra – tai gerokai pakėlė ir mūsų LT verslo lygį.

 2008 m. krizė apėmė visus sektorius ir vartotojus ir privertė naujai pažvelgti į verslo vystymą ir tvarumą. Rezultatas – visi tapome efektyvesni, labiau planuojantys, drąsiau vertinantys naujas galimybes, galima sakyti – ši krizė paskatinto lietuviškos enterprenerystės plėtrą.

2020 m. krizė – visam pasauliui dar neregėtas žvėris. Globalių verslų ir rinkų fundamentai stiprūs, šios krizės šaknys ne ekonomikoje, o socialiniuose mūsų globalaus pasaulio sluoksniuose. Tad išėjimui iš krizės būtini nauji instrumentai, visų pirmiausiai totaliai naujas požiūris į senąją santvarką:

*diversifikacija,
*inovacija,
* disrupcija.

Taisyklių laužymas, naujų komunikacijos, gamybos, klientų, vartotojų pasiekimo būdų diegimas. Galutinis pramonės skaitmenizavimas, tarpininkų mažinimas, vertikali integracija.

Iš šios krizės išeisime labai daug ko išmokę, žengę didelį žingsnį ant kokybiškai naujos platformos. Ir ne tik mes Lietuvoje, bet žmonės ir verslai visame pasaulyje. Kinija jau dabar supranta, kad #koronavirusas jai buvo esmingas ne žuvusių žmonių skaičiumi, o sutrūkinėjusiomis tiekimo grandinėmis. Jos atsistatys tikrai ne visos. Stovime ant didelių pokyčių slenksčio. Teigiamų pokyčių, būkime optimistais!

 

Atgal