VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

03.15. Visi susikoncentravome ties COVID-19, bet neturime praleisti ir kitų svarbių tarptautinių procesų. Trumpas "popuri"

Linas Kojala

Politologas

- Rimti postūmiai agresijos prieš Ukrainą fronte. Trišalė kontakto grupė, kurią sudaro Ukraina, Rusija ir ESBO, prieš keletą dienų pasiekė svarbų susitarimą. Jo esmė - sukurti Patariamąją tarybą, kurią sudarytų Ukrainos ir okupuotų teritorijų atstovai (po dešimt iš kiekvienos pusės). Tai svarbu, nes faktiškai reiškia, jog Ukraina pripažįsta Donetsko ir Luhansko pseudorespublikų "politikus" kaip legitimius atstovus, su kuriais vedamos derybos. Be to, Kremlius save pastumia į šalį ir, greta Prancūzijos, Vokietijos ir ESBO, tampa "stebėtoju". Kijevas šešerius metus atsisakė derėtis, tačiau dabar žengia žingsnį, kuris gali išjudinti ledus; kils klausimas, ar ne Ukrainos strateginių interesų sąskaita (dėl to Kijeve jau vyko protestai). Patariamoji taryba turėtų siekti politinio konflikto sprendimo - Zelenskis anksčiau užsiminė, jog iki spalio tikisi surengti rinkimus okupuotose teritorijose. Akivaizdu, kad Ukrainos lyderis nori proveržio - tokio, kuris sustabdytų jo paties ir parlamento reitingų nuosmukį;

- Putinas pasirašė įstatymą dėl konstitucijos pakeitimų. Dabar jį vertins Konstitucinis teismas, nes prezidentas pabrėžė, kad ši institucija turi patvirtinti pokyčių atitikimą konstituciniams principams (:) ). Po to seks balandžio 22 d. numatytas referendumas dėl pakeitimų įtvirtinimo. Be kita ko naujoji Konstitucijos versija atveria galimybę Putinui siekti dar dviejų prezidento kadencijų, pabrėžia šalies įstatymų viršenybę prieš tarptautinius susitarimus, pažymi šalies tikėjimą į Dievą.

- Joe Bidenas ir Bernie Sandersas šiąnakt surems ietis debatuose. Kol kas Sandersas nesitraukia iš kovos, bet statistiniai modeliai Bideno galimybes surinkti delegatų daugumą jau vertina >99 proc. Kitaip tariant, debatai yra maža paskutinė viltis Sandersui kabintis į kovą, - o gal paprasčiausiai akcentuoti, jog Bidenas turės perimti dalį jo radikalesnių siūlymų, jei nori sulaukti palaikymo kovoje su Trumpu.

 

Atgal