VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.17.Lietuvoje lankėsi Norvegijos kariuomenės vadas

Spalio 15-16 d. su darbo  vizitu Lietuvoje viešėjęs Norvegijos kariuomenės vadas admirolas Haakonas Bruunas-Hanssenas (Haakon Bruun-Hanssen) aplankė savo šalies karius, tarnaujančius NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje Rukloje, ir susitiko su Lietuvos kariuomenės vadu generolu majoru Valdemaru Rupšiu.

 

„Admirolui H. Brunnui-Hanssenui padėkojau už Norvegijos kariuomenės pastangas stiprinant Baltijos regiono saugumą, norvegų karių kuopos su tankais ir šarvuota technika buvimą Lietuvoje ir mūsų šalies oro gynybos stiprinimą rengiant ir konsultuojant Lietuvos karius oro gynybos sistemų integravimo klausimais“, –  po susitikimo sakė kariuomenės vadas gen. mjr. V. Rupšys.

 

Lietuvos ir Norvegijos kariuomenių vadai taip pat  aptarė regiono saugumo situaciją, dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo klausimus.

 

Tai jau buvo antras kartas, kai adm. H. Bruunas-Hanssenas per savo kaip  Norvegijos kariuomenės vado  kadenciją,  aplankė Lietuvoje NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnaujančius savo karius.

 

Šiuo metu   Norvegija   kovinei  grupei  yra skyrusi tankų „Leopard 2 A4“ būrį ir mechanizuotųjų pėstininkų būrį  su pėstininkų kovos mašinomis „CV9030MkIII“  ir  paramos elementais.

 

Norvegijos kariuomenės vadas Rukloje apžiūrėjo savo kontingento  turimas karines kovos ir transporto priemones, susipažino su Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko infrastruktūra, susitiko su tarptautinės NATO Priešakinių pajėgų kovinės grupės vadu plk. ltn. Rouven‘u Habel‘iu,   MPB „Geležinis Vilkas“ vadu plk. Mindaugu Steponavičiumi. Su vadais adm. H. Bruunas-Hanssenas aptarė NATO Priešakinių pajėgų kovinės grupės  veiklą,  Lietuvoje planuojamas tarptautines  karines  pratybas.

 

Nuo 2017 m. pradžios  atgrasymo ir gynybos tikslais Rukloje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei vadovauja Vokietija. Šiuo metu grupėje tarnauja iš viso per 1,2 tūkst. karių iš šešių valstybių – Belgijos,  Čekijos,  Islandijos, Nyderlandų,  Norvegijos ir Vokietijos.   NATO priešakinių  pajėgų bataliono kovinė grupė yra integruota į brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį.

 

Nuotr.mjr. T. Balkaus ir št. srž. V. Stonio

Atgal