VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.04. Ryškūs pokyčiai Donbaso karo fronte

Linas Kojala

Politologas, Rytų Europos studijų centro direktorius

Ukraina oficialiai sutinka su vadinamąja Steinmeierio formule. Ji reiškia, kad okupuotose teritorijose bus rengiami vietos rinkimai, po kurių - jei rinkimus sąžiningais pripažins ESBO stebėtojai - įsigalios specialusis šių teritorijų statusas.

Linas Kojala

Esmė slypės detalėse, kurių nežinome. Pavyzdžiui, Ukraina tikina, kad rinkimai teritorijose galės įvykti tik iš jų išvedus visas svetimas karines pajėgas bei užtikrinus pasienio su Rusija kontrolę. Bet kaip tai vyks praktiškai? Kiek laiko iki rinkimų tų karių turės nelikti? Ar tai, kad gatvėje jų nesimatys, reikš, kad jų nėra ir nedaromas spaudimas rinkėjams? Kas bus tie, kurie stebės pasienį su Rusija - dabartinės vietos "valdžios" atstovai?

Be to, neaišku, ką reikš tas "specialusis statusas". Prezidentas Volodymyras Zelenskis tikina, jog dėl jo vyks viešos konsultacijos, todėl konkretumo kol kas nėra.

Ukrainą stebinčių apžvalgininkų tarpe dominuoja interpretacija, jog tai - mažų mažiausiai didžiulė Ukrainos rizika, o gal ir kapituliacija. Siekiant kuo greičiau pasiekti rezultatą, galimai pernelyg nusileidžiama Rusijai, sudarant sąlygas šiai pasiekti pagrindinį geopolitinį tikslą - per faktinę į Ukrainą reintegruoto Donbaso politinę kontrolę stabdyti visos šalies euroatlantinės integracijos siekius (tam dar reikėtų pakeisti Ukrainos Konstituciją, kuri suteiktų daugiau galios regionams - Zelenskis tikina, jog tai nėra Steinmeierio formulės sąlyga).

Kita vertus, pati formulė nėra bloga, nes, kaip ir minėta, viską lems subtilios detalės (tarp nepaminėtų - kas, kaip ir už kokius pinigus atstatys totaliai sugriautą Donbaso infrastruktūrą). Ukraina turėtų būti pasirengusi nutraukti susitarimo įgyvendinimą, jei jis kryps į pavojingą pusę.

Vakarų šalys sveikina proveržį, Rusija - taip pat. Maidano aikštėje jau vyko pirmieji protestai.

Atgal