VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

03 29. Lietuviai mano, kad šiuo metu svarbiausios pasauliui yra ekonominės problemos

Kostas Dumčius

Lietuvių nuomone, šiuo metu svarbiausios pasauliui yra ekonominės problemos, skurdas ir atotrūkis tarp vargšų ir turtingųjų, rodo pasaulinė apklausa, atlikta 56 valstybėse. Jos metu buvo apklausta daugiau nei 50 tūkst. vyrų bei moterų.
Tyrimo duomenimis, Lietuvos gyventojai labiau akcentuoja ekonomines nei socialines problemas. Penktadalis (21 proc.) Lietuvos gyventojų mano, kad šiuo metu svarbiausios pasauliui yra ekonominės problemos. Šiek tiek mažiau (17 proc.) lietuvių kaip šiuo metu pasauliui svarbiausią problemą įvardina skurdą, atotrūkį tarp vargšų ir turtingųjų. Beveik tiek pat (16 proc.) Lietuvos gyventojų mano, kad svarbiausia problema yra nedarbas, 14 proc. - korupcija.
Kriminalinėms problemoms teko 6,3 proc., narkotikams - 6 proc., karui ir konfliktams - 3,3 proc., terorizmui - 2,6 proc., ŽIV/AIDS ir kitoms sveikatos problemoms - 2,5 proc.
Globalizacijos/sąžiningos pasaulinės prekybos svarbą įvardino 2,1 proc., žmogaus teises - 1,9 proc., aplinkosaugos problemas - 1,6 proc., švietimo problemas - 1,2 proc., religinio fundamentalizmo - 0,3 proc. respondentų.
"Lietuvos gyventojams šiuo metu svarbiausios yra ekonominės problemos, skurdas, nedarbas, tačiau nemaža dalis gyventojų kaip vieną svarbiausių šios dienos problemų įvardina korupciją. Nors Lietuvos gyventojų klausėme apie tai, su kokiomis, jų nuomone, problemomis dabar susiduria pasaulis, vis tik galima teigti, kad žmonės vardino jiems patiems bei Lietuvai šiuo metu aktualiausias problemas", - sako Lietuvoje apklausą vykdžiusios rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos RAIT valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.
Tyrimo metu buvo apklausta per 1000 15-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojų. Apklausa vykdyta 2013 metų vasarį.

Atgal