VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01 08. Į Afganistaną išvyksta padalinys, koordinuosiantis Lietuvos karių išvedimą iš Goro provincijos

Zigmas Palubeckis

Lietuvos kariuomenės Jungtiname štabe į Afganistaną išlydėti Pajėgų išvedimo koordinavimo grupės (PIKG) kariai.
Šis naujas Lietuvos kariuomenės padalinys bus atsakingas už Lietuvos kariuomenės operacinių pajėgų išvedimo iš Čagčarane dislokuotos Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovyklos organizavimą ir koordinavimą.
Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo Logistikos valdybos viršininko pulkininko leitenanto Sauliaus Rožėno vadovaujama karių grupė parengs detalų pajėgų išvedimo planą, kuris bus derinamas su Afganistano vyriausybe, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų vadovybe, kitomis organizacijomis, kurių atstovai savo veiklą vykdo iš provincijos atkūrimo grupės stovyklos.
Pajėgų išvedimo koordinavimo grupę sudaro 8 įvairių sričių logistikos specialistai: logistikos karininkai, gamtos apsaugos, pastatų priežiūros, pakavimo ir judėjimo kontrolės specialistai. Planuojama, kad ši grupė Afganistane misiją baigs iki šių metų spalio mėnesio.
Lietuva yra priėmusi sprendimą iki 2013 metų pabaigos iš Afganistano Goro provincijos išvesti savo karius ir užbaigti Goro provincijos atkūrimo grupės misiją.
Tikimasi, Goro provincijoje atsakomybės perdavimas bus baigtas iki 2013 metų rudens.
Lietuvos vadovaujama karinė-civilinė Goro provincijos atkūrimo grupė buvo įsteigta 2005 metais, ji yra NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistane dalis.
Šiuo metu Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnauja 16-oji Lietuvos karių pamaina. Lietuvos karių atitraukimo iš Goro provincijos veikloje dar dalyvaus misiją užbaigsianti 17-oji Lietuvos karių pamaina.

Atgal