VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

11 07. B. Obama laimėjo JAV prezidento rinkimus ir užsitikrino 303 rinkikų balsus

JAV prezidentas demokratas Barakas Obama (Barack Obama) perrinktas dar vienai ketverių metų kadencijai. Jis nugalėjo savo varžovą respublikoną Mitą Romnį (Mitt Romney).

Dabartinis valstybės vadovas užsitikrino daugiau kaip 270 rinkikų kolegijos narių balsus, reikalingus bendrai pergalei. Kartu balsų skaičiavimas parodė, kad nacionaliniu mastu už kiekvieną iš kandidatų balsavo po 49 procentus rinkėjų.

Apie B. Obamos perrinkimą antrai kadencijai kaip apie jau įvykusį faktą kalba visos didžiausios Amerikos televizijos kompanijos ir nepriklausomi ekspertai. Jie mano, kad jo pergalė tapo akivaizdi suskaičiavus didelę dalį biuletenių Ohajo, Ajovos ir Kolorado valstijose, kurios laikomos svarbiausiomis balsavimo baigčiai.

Analitinio centro "Real Clear Politics” duomenimis, šiuo metu B. Obama pagal rinkikų kolegijoje iškovotų balsų skaičių pirmauja rezultatu 303:203. Be Ohajo, Ajovos ir Kolorado, jo aktyve atsidūrė tokios svyruojančios valstijos kaip Virdžinija, Pensilvanija, Mičiganas, Viskonsinas, Naujasis Hampšyras ir Nevada.

Naujausiais duomenimis, B. Obama taip pat laimi Floridoje, nors ir minimalia 0,7 procento persvara. Jo atotrūkis nuo varžovo Ohajo valstijoje taip pat nedidelis - viso labo 1 procentas, bet net jei ten respublikono reikalavimu būtų perskaičiuoti balsai ir situacija šioje valstijoje pasikeistų, tai vis tiek nenusvertų svarstyklių lėkštės jo naudai.

B. Obamos rinkimų štabe Čikagoje viešpatauja linksmybė, nors jis pats kol kas neskuba priimti sveikinimų.

Demokratai Vašingtono gatvėse jau švenčia savo kandidato pergalę. Prie Baltųjų rūmų susirinko džiūgaujanti minia. Girdėti entuziastingi Demokratų partijos šalininkų šūksmai ir ilgi automobilių signalai.

Atgal