VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

10 31. Izraelio premjeras: Irano puolimas būtų naudingas arabų šalims

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu (Benjamin Netanyahu) antradienį bandė įtikinti arabų šalis, kad jiems būtų naudinga, jei Izraelis užpultų Iraną, nes tuomet būtų panaikinta potenciali grėsmė ir sumažėtų įtampa Vidurio Rytuose.

Per interviu, kurį antradienį išspausdino Prancūzijos žurnalas "Paris Match", B. Netanjahu sakė, kad toks puolimas nepadidintų įtampos regione, kaip teigia dauguma kritikų, o suteiktų palengvėjimą.

"Iranas arabų pasaulyje nėra populiarus, ir kai kurios regiono vyriausybės bei tų šalių gyventojai suprato, kad turėdamas branduolinį ginklą Iranas keltų pavojų ir jiems, ne tik Izraeliui", - teigė B. Netanjahu.

Izraelis, kuris, kaip manoma, vienintelis iš Vidurio Rytų šalių turi branduolinių ginklų, mano, kad Teheranas taip pat kuria branduolinius ginklus, ir ragina Vakarus griežtinti sankcijas.

Iranas, savo ruožtu, tvirtina, kad uraną sodrina tik taikiais energetikos tikslais. JAV ir Vakarų šalys atmetė B. Netanjahu reikalavimą Irano branduoliniam vystymuisi nustatyti ribą bei ragino jį susilaikyti nuo karinių veiksmų ir palaukti, kol pradės veikti diplomatija ir sankcijos. B. Netanjahu praėjusį mėnesį Jungtinėms Tautoms (JT) sakė, kad puolimą galima atidėti iki pavasario ar vasaros, kai, pasak jo, Teheranas gali būti jau beveik pagaminęs atominę bombą.

Atgal