VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05 15. Lietuvos interesai NATO vadovų susitikime - kolektyvinė gynyba, oro policijos misija ir energetinis saugumas

Kostas Dikša

Svarbiausi Lietuvos interesai būsimajame NATO vadovų susitikime Čikagoje - kolektyvinės gynybos garantijos, užsitikrinimas, kad NATO oro policijos misija Lietuvoje bus tęsiama, ir energetinis saugumas, sako Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas užsienio politikos klausimais Mindaugas Žičkus.

 "Pirmasis mūsų interesas yra kolektyvinės gynybos garantijos. Labai svarbu, kad NATO šalių įsipareigojimas ginti visas NATO šalis remiantis 5-uoju Vašingtono sutarties straipsniu būtų patvirtintas. Antrasis prioritetas yra oro policija. Labai svarbu, kad vadovų lygiu būtų išreikšta parama šitai misijai ir jos pratęsimui, tai yra labai svarbi misija Baltijos šalims, tai yra solidarumo su Baltijos šalimis ženklas. (...) Taip pat energetinis saugumas. Čia taip pat tikimės svarbių sprendimų", - antradienį sakė Prezidentės patarėjas.

 Pasak jo, susitikime Baltijos šalys, atsižvelgdamos į NATO šalių prašymus, paskelbs, jog padidina apie savo įnašą į oro policijos misijos įgyvendinimą.

 Susitikimas, M. Žičkaus teigimu, bus didžiausias tokio pobūdžio susitikimas istorijoje - jame tikimasi sulaukti 57 NATO valstybių vadovų, Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus, ES lyderių.

 Pagrindiniai susitikimo tikslai, sakė M. Žičkus, yra aptarti pasitraukimą iš Afganistano ir tolesnį bendradarbiavimą su šia valstybe, aptarti "išmintingos gynybos" koncepciją ir susitikti su svarbiais NATO partneriais, tokiais kaip Švedija ir Suomija.

 Tarp tikslų, M. Žičkaus teigimu, yra ir priešraketinės NATO gynybos sistemos aptarimas, o šioje srityje situacija Lietuvai yra palanki.

 "Judama teisinga linkme, o svarbiausia - ta linkme, kuri atsižvelgia į Lietuvos interesus. Lietuvos interesas - kad visos šalys būtų ginamos vienodai efektyviai" , - pabrėžė Prezidentės patarėjas.

 NATO vadovų susitikimas Čikagoje vyks gegužės 20-21 d.

Atgal