VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.04.10. NASA gavo nurodymą sukurti Mėnulio laiko standartą

Baltieji rūmai paskelbė nurodę NASA sukurti vieningą Mėnulio ir kitų dangaus kūnų laiko standartą, kadangi kosmoso srityje vis labiau konkuruoja įvairios vyriausybės ir privačios bendrovės.

Jungtinėms Valstijoms siekiant nustatyti tarptautines normas už Žemės orbitos ribų, Baltųjų rūmų Mokslo ir technologijų politikos biuras (OSTP) nurodė JAV kosmoso agentūrai iki 2026 metų pabaigos parengti planą dėl standarto, kurį jis vadina koordinuotuoju Mėnulio laiku.

 JAV nurodė NASA pirmą kartą sukurti Mėnulio laiko standartą

„Kadangi NASA, privačios bendrovės ir kosmoso agentūros visame pasaulyje pradeda misijas į Mėnulį, Marsą ir dar toliau, svarbu nustatyti dangaus laiko standartus, kad būtų užtikrintas saugumas ir tikslumas“, – sakoma OSTP direktoriaus pavaduotojo nacionalinio saugumo klausimais Steve‘o Welby pareiškime.

Laiko greitis priklauso nuo padėties kosmose

Jis pažymėjo, kad „laikas eina skirtingai“, priklausomai nuo padėties kosmose, ir pateikė pavyzdį, kad laikas eina lėčiau ten, kur gravitacija stipresnė, pavyzdžiui, arti dangaus kūnų.

„Nuoseklus laiko apibrėžimas tarp kosmoso erdvės operatorių yra labai svarbus sėkmingam informavimui apie situaciją kosmose, navigacijai ir komunikacijai“, – sakė S. Welby.

Baltųjų rūmų teigimu, siekiama, kad koordinuotasis Mėnulio laikas (angl. Coordinate Lunar Time, LTC) būtų susietas su koordinuotuoju pasauliniu laiku (angl. Coordinated Universal Time, UTC), šiuo metu visame pasaulyje naudojamu pagrindiniu laiko standartu, pagal kurį nustatomas laikas Žemėje.

NASA, rengiant laiko standarto strategiją, įpareigota bendradarbiauti su Prekybos, Gynybos, Valstybės ir Transporto departamentais

Baltieji rūmai nurodė NASA bendradarbiauti su Prekybos, Gynybos, Valstybės ir Transporto departamentais, siekiant parengti laiko standarto strategiją, kuri pagerins navigaciją ir kitas operacijas, skirtas misijoms, ypač vykdomoms cislunarinėje erdvėje, t. y. zonoje tarp Žemės ir Mėnulio.

JAV planuoja 2026 metais sugrįžti į Mėnulį – tai bus pirmasis žmonių nusileidimas Mėnulyje nuo 1972 metų „Apollo 17“ misijos.

 

Atgal